Uzak Doğu’da Gerilim Tırmanıyor: Karşılıklı Uyarı Ateşi

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında gerilimi tırmanarak artıyor. Son olarak, Güney Kore Donanması, sabah saatlerinde Kuzey Kore bandıralı bir ticaret gemisine uyarı ateşi açtı. Kuzey Kore’de benzer şekilde cevap verdi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Güney Kore Donanması bir açıklama yaparak Kuzey Kore bandıralı bir ticaret gemisinin Güney ve Kuzey Kore arasında tartışmalı olan deniz sınırını geçtiğini, bunun üzerine Güney Kore’nin gemiye yönelik uyarı ateşi açtığını açıkladı.

Güney Kore medyasına yansıyan haberlere göre, Güney Kore’nin bu hareketi Kuzey Kore’nin de benzer şekilde yanıt vermesine sebep oldu.

Kuzey Kore Halk Ordusu, Güney Kore’ye ait bir askeri geminin iki ülke arasındaki “fiili sınırı” ihlal ettiğini iddia ederek Kuzey Kore’nin batı kıyısından söz konusu geminin olduğunu iddia ettiği bölgeye 10 uyarı ateşi açtı.

Kuzey Kore Genelkurmay Sözcüsü, konuyla ilgili açıklama yaparak, “Batı cephesindeki kıyı savunma birimleri, denizde tespit edilen düşman hareketinin olduğu karasuları yönünde saat 5.15’te birden fazla roketatardan 10 kez ateş ederek ilk olarak karşı önlem aldı” dedi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Güney Kore ve Kuze Kore arasındaki batı deniz sınırı, geçmişte de iki ülke arasında sık sık tartışmalara neden olmuştu. Kuzey Kore, Kore Savaşı’nın ardından Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çizilen deniz sınırını tanımıyor.

Kuzey Kore’den 5 yıl sonra ilk deneme

Kuzey Kore, 3 Ekim 2022’de beş yılın ardından ilk defa Japonya toprakları üzerinden balistik füze denemesi yapmıştı.

Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, konuyla ilgili bir açıklama yaparak 1000 kilometre irtifaya ulaşan balistik füzenin Japonya’nın üzerinde yaklaşık 1 dakika havada yol aldığını açıklamıştı.

Hamada, ülkenin kuzeydoğusundan geçerek yaklaşık 4 bin 600 kilometre seyreden füzenin, Japonya’nın 3 bin 200 kilometre doğusuna Pasifik Okyanusu’na (Büyük Okyanus) düştüğünü kaydetmişti.

Kuzey Kore’nin balistik füze denemesi hakkında, Japonya hükümeti de yerel saatle sabah 07:29’da “Kuzey Kore’nin bir füze fırlatmış olduğu görülüyor. Lütfen sığınaklara saklanın” uyarısında bulunan bir açıklama yapmış, Güvenlik Konseyi’ni de toplantıya çağırmıştı.

Kuzey Kore’nin balistik füze denemesine Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Japon Denizi’ne fırlattıkları füzelerle yanıt verdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, Kuzey Kore’nin Japonya hava sahasını aşan uzun menzilli balistik füze denemesi yapmasını kınayarak ABD’nin “bu denemeye yanıt olarak Japonya ve Güney Kore ile bölgede ayrı ayrı askeri tatbikat yaptığını” açıkladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir