Üretrit nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Üretrit, idrar yolunun veya idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüpün iltihaplanması ve tahriş olması durumudur. Semen ayrıca erkek üretradan geçer. Üretrit tipik olarak idrar yaparken ağrıya ve idrara çıkma dürtüsünün artmasına neden olur. Üretritin birincil nedeni genellikle bakterilerin neden olduğu enfeksiyondur.

Üretrit, idrar yolu enfeksiyonu ile aynı şey değildir. Benzer semptomları olabilir, ancak üretritin altında yatan nedene bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri gerektirebilirler.

Üretrit her yaştan insanı etkiler. Hem erkekler hem de kadınlar durumu geliştirebilir. Bununla birlikte, dişilerin durumu geliştirme şansı erkeklerden daha fazladır. Bunun nedeni kısmen penisin uzunluğu olan erkek üretralarının kadınlara göre çok daha uzun olmasıdır. Bir kadının üretrası tipik olarak bir buçuk inç uzunluğundadır. Bu, bakterilerin üretraya girmesini kolaylaştırır.

Üretritin belirtileri nelerdir?

Üretritli erkekler aşağıdaki semptomlardan birini veya birkaçını yaşayabilir;

  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Penis açıklığının yakınında kaşıntı veya yanma
  • Menide veya idrarda kan varlığı
  • Penisten akıntı

Kadınlarda semptomlar;

  • Daha sık idrara çıkma dürtüsü
  • İdrara çıkma sırasında rahatsızlık
  • Üretral açıklıkta yanma veya tahriş
  • İdrar semptomları ile birlikte vajinadan anormal akıntı da mevcut olabilir

Üretriti olan kişilerde de belirgin semptomlar olmayabilir. Bu özellikle kadınlar için geçerlidir. Erkeklerde üretrit, klamidya veya bazen trikomoniyaz enfeksiyonu sonucu gelişirse semptomlar belirgin olmayabilir. Bu nedenle, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ile enfekte olmuşsanız, test yaptırmanız önemlidir.

Üretrite ne sebep olur?

Genel olarak, üretrit vakalarının çoğu, bir bakteri veya virüsten kaynaklanan bir enfeksiyonun sonucudur. Bakteriler en yaygın nedenlerdir. Mesane ve böbrek enfeksiyonlarına neden olabilecek aynı bakteri, üretranın iç yüzeyini de enfekte edebilir. Genital bölgede doğal olarak bulunan bakteriler, idrar yoluna girerlerse üretrite de neden olabilirler.

Üretrit ile ilişkili bakteriler şunları içerir;

  • Neisseria gonorrhoeae
  • Klamidya enfeksiyonları
  • Mycoplasma genitalium

Patojenler, hastalığa neden olan biyolojik ajanlardır. CYBE’ye neden olan aynı patojenler de üretrite neden olabilir. Bunlar, gonore ve klamidya neden olan bakterileri ve trichomoniasise neden olan paraziti içerir. Üretrit gelişimine yol açabilecek virüsler de vardır. Bunlar arasında insan papilloma virüsü (HPV), herpes simpleks virüsü (HSV) ve sitomegalovirüs (CMV) bulunur.

Üretrit türleri;

Enflamasyonun nedenine göre sınıflandırılan farklı üretrit türleri vardır. Gonokokal üretrit ve nongonokokal üretrittir.

  • Gonokokal üretrit; CYBE belsoğukluğuna neden olan aynı bakteriden kaynaklanır. Bu hesapları yüzde 20 üretrit vakalarının
  • Nongonokokal üretrit; Gonore olmayan diğer enfeksiyonların neden olduğu üretrittir. Klamidya, diğer CYBE’ler de olası bir suçlu olmakla birlikte, nongonokok olmayan üretritin yaygın bir nedenidir.

Bununla birlikte, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgisi olmayan tahrişin ortaya çıkması mümkündür. Bu nedenler, bir kateterden kaynaklanan yaralanma veya diğer türden genital travmaları içerebilir. Pek çok hastada bir tür üretrit bulunurken veya diğerinde, aynı anda farklı üretrit nedenlerine sahip olmak mümkündür. Bu özellikle kadınlarda geçerlidir.

Üretrit nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz size belirtilerinizi soracaktır. Muhtemelen genital bölgeyi deşarj, hassasiyet, yaralar ve herhangi bir STI belirtisi için inceleyecekler. Bu, teşhis koymalarına yardımcı olabilir.

Bir idrar örneğini veya üretra veya vajinal bölgeden alınan bir çubuğu analiz etmek için testler isteyebilirler. Doktor belirli bir STI’dan şüphelenirse, muhtemelen doktorun bu olası teşhisi onaylamasına veya ekarte etmesine izin verebilecek bir test olacaktır. HIV ve sifiliz gibi diğer STI’leri kontrol etmek için kan testleri yapılabilir .

Doktorunuza ve laboratuarına bağlı olarak, birkaç gün içinde test sonuçlarını geri alabilirsiniz. Bu, size mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamalarını ve partnerinizin de test edilip tedavi edilmesi gerekip gerekmediğini size bildirmelerini sağlar.

Üretrit için tedavi seçenekleri nelerdir?

Üretrit tedavisi tipik olarak bir antibiyotik veya antiviral ilaç kürü içerir. Üretrit için bazı yaygın tedaviler şunları içerir:

  • Bir antibiyotik olan azitromisin; Tipik olarak tek seferlik bir doz olarak alınır
  • Doksisiklin; Tipik olarak yedi gün boyunca günde iki kez alınan oral bir antibiyotik
  • Yedi gün boyunca günde dört kez ağızdan uygulanabilen bir antibiyotik olan eritromisin
  • Tipik olarak yedi gün boyunca günde iki kez alınan oral bir antibiyotik olan ofloksasin
  • Genellikle günde bir kez alınan oral bir antibiyotik olan levofloksasin

Enfeksiyona bir STI neden olduysa, tüm cinsel partnerlerin gerekirse test ve tedavi görmesi hayati önem taşır. Bu, STI’nin yayılmasını ve yeniden enfeksiyonu önler.

Tedaviye başladıktan sadece birkaç gün sonra semptomlarınızda iyileşme görebilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği şekilde reçetenizi yine de bitirmelisiniz, aksi takdirde enfeksiyon daha da kötüleşebilir. Üretritli kişiler, reçetelerini tamamen bitirdikten ve partnerleri cinsel aktiviteye devam etmeden önce tedaviyi bitirdiğinde bir hafta beklemelidir.

Üretriti tedavi etmek için kullanılan ilaçlar için potansiyel ilaç etkileşimleri şunları içerir:

  • Kan inceltici ilaçlar
  • Kalp ilaçları
  • Nöbet ilaçları

Üretrit ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?

İlaç genellikle üretriti hızlı bir şekilde tedavi edebilir. Bununla birlikte, enfeksiyon tedavi edilmezse, etkiler kalıcı ve oldukça ciddi olabilir. Örneğin enfeksiyon, üreterler, böbrekler ve mesane dahil olmak üzere idrar yolunun diğer kısımlarına yayılabilir. Bu enfeksiyonlar kendi başlarına ağrılı olabilir. Daha yoğun antibiyotiklerle tedavi edilebilirken, çok uzun süre tedavi edilmezse organlara zarar verebilirler. Tedavi edilmeyen bu enfeksiyonlar kana da sıçrayabilir ve ölümcül olabilen sepsise neden olabilir.

Ayrıca sıklıkla üretrite neden olan CYBE’ler üreme sistemine zarar verebilir. Kadınlarda ağrılı olan ve kısırlığa , devam eden pelvik ağrıya veya cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilen pelvik inflamatuar hastalık (PID) gelişebilir . Tedavi edilmemiş STI’ları olan kadınlar, hayatı tehdit edebilen ektopik gebelikler için daha yüksek risk altındadır.

Erkeklerde prostat bezinde ağrılı iltihaplanma veya enfeksiyon gelişebilir veya ağrılı idrara çıkmaya neden olan yara izi nedeniyle üretranın bir bölümünün daralması gelişebilir . Bu nedenlerden dolayı, herhangi bir üretrit belirtisi fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir doktorla konuşmalısınız.

Üretriti nasıl önleyebilirim?

Üretrite neden olan bakterilerin çoğu cinsel temas yoluyla başka bir kişiye geçebilir. Bu nedenle, güvenli seks yapmak önemli bir önleyici tedbirdir. Aşağıdaki ipuçları riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:

  • Birden fazla partnerle cinsel ilişkiye girmekten kaçının
  • Her seks yaptığınızda prezervatif kullanın
  • Düzenli olarak test yaptırın.
  • Başkalarını koruyun; Bir STI’niz olduğunu öğrenirseniz, enfeksiyon riski taşıyan diğer kişileri bilgilendirin.

Daha güvenli seks uygulamalarının yanı sıra, iyi idrar yolu sağlığını geliştirmenin başka yolları da vardır. Bu, üretrit riskinizi ve vücudun bu bölümünü etkileyen diğer bazı koşulları azaltabilir. Bol sıvı tüketin ve ilişkiden kısa bir süre sonra idrara çıktığınızdan emin olun. Asitli yiyeceklerden kaçının. Ayrıca spermisitlere maruz kalmaktan kaçının, özellikle de üretranızı tahriş ettiklerini biliyorsanız.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir