Üreter nedir? Detaylar

Üriner sistemin işlevi, kanı filtrelemek ve atık yan ürün olarak idrar oluşturmaktır. Üriner sistemin organları arasında böbrekler, renal pelvis, üreterler, mesane ve üretra bulunur. Üreter mesaneye böbrekten idrar taşıyan bir borudur.

Her böbreğe bağlı iki üreter vardır. Üreterin üst yarısı karında, alt yarısı ise pelvik bölgede bulunur. Üreter, ortalama bir yetişkinde yaklaşık 10 ila 12 inç uzunluğundadır. Tüp, kasılabilen lifli, kaslı ve mukuslu bir tabakadan oluşan kalın duvarlara sahiptir.

Üreter bozuklukları;

  • Üreterin kopyalanması; aynı böbrekte iki üreterin oluştuğu doğuştan (doğumdan itibaren) bir durum
  • Üreteropelvik bağlantı tıkanıklığı; Bu, böbrek ile üreter arasındaki bağlantı engellendiğinde ortaya çıkar ve idrarın böbrekten çıkmasını engeller
  • Üreterovezikal bileşke tıkanıklığı; Üreter ile mesane arasındaki bağlantı engellendiğinde

Bu bozukluklardan herhangi biri meydana gelirse, idrarın geçişi engellenir ve piyelonefrite (enfeksiyon nedeniyle böbreğin iltihaplanması), böbrek fonksiyonunun kaybına veya böbrek taşına (böbrek taşları) neden olabilir.

Tedavi, bir kateter (özel bir tüp), bir stent (damarları veya tüpleri açık tutmak için bir destek) yerleştirilerek veya ameliyatla mümkündür. Bir enfeksiyon bulunursa, genellikle antibiyotikler reçete edilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir