Ukrayna’da Bir Ayda 100 Çocuk Hayatını Kaybetti

Rusya-Ukrayna savaşı bugün (13 Mayıs) itibariyle 79. gününde devam ederken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ülkedeki çocukların durumuna ilişkin dün bir açıklama yaptı.

UNICEF yetkilisi Omar Abdi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyine verdiği brifingde, savaşın bir “çocuk hakları krizi yarattığını” söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşta okullara yönelik saldırılara ve çocukların eğitim hakkının elinden alındığına dikkat çeken Abdi, son bir ayda Ukrayna’da yaklaşık 100 çocuğun öldüğünü belirtti.

Okulların askeri amaçlar için kullanıldığını ve geçen hafta UNICEF destekli 15 okulun savaşta zarar gördüğünü de ifade eden UNICEF yetkilisi, okullara yönelik saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.

Bu bağlamda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) BM Daimi Temsilci Yardımcısı Richard Mills savaşın başından bu yana Rusya’nın her gün ortalama 22 okulu hedef aldığını söylerken Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia Rusya ordusuna yönelik suçlamaları reddetti. Nebenzia, yanıtında “Ukrayna’da çocuklara tarihin doğru öğretilmediğini” savundu.

Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya ise Rusya’yı “Ukraynalı çocukları kaçırmak ve yasa dışı evlatlık vermekle” suçladı.

Mariupol’deki son durum

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk da dün Telegram kanalından bir açıklama yaparak Azovstal Metalurji Fabrikası haricinde Rusya kontrolüne geçen liman kenti Mariupol’deki duruma ilişkin konuştu.

Vereşçuk, esir tutulan Rusya askerlerine karşılık fabrikadaki ağır yaralı 38 askeri tahliye etmek için yapılan müzakerelerin çok zor ilerlediğini belirtti.

Özellikle bazı politikacılar ile gazetecilerin kamuoyuna yaydıkları müzakere içeriğine ilişkin açıklamaların toplumu yanlış bilgilendirmekle kalmayıp aynı zamanda müzakere sürecini de olumsuz etkilediğini kaydeden Başbakan Yardımcısı, “İnsanların hayatı söz konusu. Yalvarıyorum, bilmediğiniz şeyler hakkında halka açık yorumlardan kaçının” dedi.

Vereşçuk, devam eden müzakerelerin sadece Azovstal’daki ağır yaralı 38 askeri kurtarmak için yürütüldüğünü vurgulayarak, “Adım adım çalışıyoruz. Şu anda 38 ağır yaralıyı takas edeceğiz ve sonra devam edeceğiz. Bazı medya kuruluşlarının ortaya attığı 500 veya 600 kişinin takası konusunda şu anda herhangi bir müzakere yok” ifadelerini kullandı.

“Mariupol harabeye döndü”

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, BM İnsan Hakları Konseyi’nde Ukrayna için yapılan özel oturumda Ukrayna’da savaşın sivillere verdiği zarara dair konuştu. Bachelet, Mariupol’e atıfla, “Bir zamanlar dört başı mamur haldeki şehir, şu an harabeye dönmüş durumda” dedi.

Mariupol’de halkın “hayal edilemez korkular” yaşadığını söyleyen Bachelet, “Can kayıpları ve hasara dair manzara netleşince Mariupol’deki sivil ölümlerinin binlerle sayılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Bachelet, Azovstal endüstri bölgesinde de şiddetli çatışmaların sürdüğünü kaydederek, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve BM’nin gayretleri sayesinde buradaki metalurji fabrikasından 500’ün üzerinde sivilin tahliye edilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

“Rusya birliklerinin sivillere tecavüzde bulunduğu” iddialarına ilişkin Bachelet, “Ofisimiz ülke çapında onlarca tecavüz vakasını doğruladı ve diğer iddiaları da incelemeyi sürdürüyor” dedi.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir