Ukrayna Alarm Verdi: Silahlarımız Tükenmek Üzere, Top Artık Batı’da

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Direktörlüğü Temsilcisi Vadim Skibitski, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a bugünkü açıklamasında, “Bu artık toplarla yürütülen bir savaş ve biz bu açıdan mücadeleyi kaybediyoruz” dedi.

Skibitski, “Şu anda her şey Batı’nın bize neler gönderdiğine bağlı. Bizim bir topumuza karşı Rusların 10 ila 15 topu var. Batılı ortaklarımız bize ellerindekilerin yüzde 10’unu gönderdi” ifadelerini kullandı.

Yetkili, Ukrayna’nın günde 5 bin ila 6 bin top mermisi kullandığını belirterek, “Neredeyse tüm top mermimiz bitti ve şimdi 155 kalibrelik standart NATO mermilerinden kullanıyoruz” diye konuştu.

Ukrayna’nın Rus toplarını uzaktan vurabilmesi için uzun menzilli füze sistemlerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Skibitski, Kremlin’in de füze üretiminde zorlandığını savundu.

Yetkili, “Rusya’nın daha az sayıda füze saldırısı yaptığını fark ettik. 1970’lerden kalma Sovyet füzelerine sahip H-22’leri kullanıyorlar. Bu, Rusya’nın elindeki füzelerin azaldığına işaret ediyor” dedi.

Skibitski, özellikle Batılı devletlerin yaptırımları nedeniyle Moskova’nın hızlı şekilde yeni füze üretemediğini ve elindekilerin yaklaşık yüzde 60’ını tükettiğini öne sürdü.

Öte yandan Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan ABD ordusundan bir yetkili de Ukrayna’nın elindeki Sovyet ve Rus yapımı silahların bozulduğunu, mühimmatın da tükendiğini belirterek, “Ne varsa bitti” dedi.

Kimliği paylaşılmayan yetkili, Kiev’in savaşı ABD ve NATO müttefiklerinin gönderdiği silahlarla sürdürmek durumunda olduğunu söyledi.

Joe Biden yönetimi, 1 Haziran’da Ukrayna’ya askeri destek için 700 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.

Bu pakette atış menzili çok daha yüksek olan dört Himars füzesinin yanı sıra 100 Javelin tanksavar füzesi, dört Sovyet yapımı Mi-17 helikopteri, 15 bin obüs mermisi, 15 hafif zırhlı araç ve başka mühimmatlar gönderileceği duyurmuştu. Öte yandan bu silahlar henüz Ukrayna’ya ulaştırılmadı.

ABD ordusundan kimliğini paylaşmayan bir başka yetkiliyse Kiev yönetimine kesintisiz silah tedariki sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Akışı düzenli tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Ukrayna’nın 15 Haziran’da Brüksel’de NATO’yla yapılacak görüşmelerde savunma ekipmanları ve silah taleplerine dair bir liste sunması öngörülüyor.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir