Türkiye’nin en eski müzelerinden ‘Adana Müzesi’

Adana Müzesi; Adana’nın Seyhan İlçesi, Döşeme Mahallesi, Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Müzeye, Dolmuş, Taksi ve Belediye Otobüsler ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Adana Müzesi Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuş olup, Türkiye’nin en eski on müzesinden biri olma unvanını taşımaktadır. İlk olarak çevredeki sütun başlıkları ve lahitlerin Polis Dairesinde toplanmasıyla kurulan Müze, Halil Kamil Bey’in müdür olarak atanması ve başarılı çalışmaları sonunda, 1928’de Taşköprü’nün başındaki şimdi yıkılmış olan Cafer Paşa Camii’nin Medresesi’nde ziyarete açılmıştır.

1950 yılında, Kuruköprü’de yer alan ve bir dönem Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan Adana Kuruköprü Anıt Müzesi’ne taşınmıştır. Zamanla özellikle Tarsus/Gözlükule (1934), İçel/Yumuktepe (1936), Yüreğir/Misis (1958) ve Ceyhan/Sirkeli-Tatarlı Höyüğü kazılarında bulunan, Çukurova’nın ilk çağlarına ait seçkin eserler müzede toplanmaya başlanmasıyla müze binasının yetersiz kalması nedeniyle, Müze 5 Ocak 1972 yılında şimdiki binasına taşınmıştır. Adana Müzesinde Tarsus Gözlükule, Mersin Yumuktepe, Misis, Karatepe, Soğuksutepe, vb. höyük ve iskân yerlerinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkan eserler ile Adana ve çevresinden derlenen eserler bulunmaktadır.

Prehistorik dönem eserleri, Hitit, Asur, Fenike, Frig, Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykel, kitabe, lahit, stel, mimari parçalar gibi taş eserler, pişmiş topraktan yapılmış çanak çömlek, çeşitli kaplar, silindir ve damga mühürler, sikkeler ve diğer arkeolojik buluntular yer almaktadır. Bakanlık 2013 yatırım programları kapsamında başlatılan; Adana Seyhan İlçesi Döşeme Mahallesinde restore edilen ve tescilli taşınmaz kültür varlığı olan Milli Mensucat Fabrikası’na taşınmıştır ve 1. etabı olan arkeoloji müzesi hizmete girmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir