Türkiye’de Mesai Uzun Ücret Düşük

Türkiye haftalık ortalama 45,6 saatlik mesai ile OECD’de Kolombiya’dan sonra en çok çalışılan ülke konumunda bulunurken, genel ücret haline gelen asgari ücret ise açlık sınırın dahi altında yer alıyor.

Türkiye’de emeğiyle yaşayan yurttaşlar uzun çalışma saatlerine rağmen haklar bakımından pek çok ülkenin gerisinde kaldı. Yayımlanan son verilere göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 38 ülke içinde Türkiye 45,6 saatlik mesai ortalaması ile en çok çalışılan ikinci ülke.

Bu kadar çalışmaya emekçilerin büyük bölümünün kazandığı maaş olan asgari ücret 4 bin 253 TL ve bu rakam yapılan çalışmalara göre de açlık sınırının dahi oldukça altında yer alıyor.

OECD verilerine göre en çok çalışılan ülke olan Kolombiya’da haftalık ortalama mesai 47,6 saat. Türkiye’nin ardından üçüncü sıradaki ülke ise 44,7 saat haftalık çalışma ortalaması ile Meksika.

Bir gün fazla mesai

OECD’de son hesaplamalara göre ortalama haftalık 37 saat çalışılıyor. Türkiye’deki emekçiler ise ortalamadan 8,6 saat, yani neredeyse bir gün daha fazla çalışıyor.

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, son araştırmada vatandaşlarının en fazla mutluyum” dediği ülke olan Hollanda, 29,5 saatlik haftalık ortalama çalışma ile en az çalışılan ülke olarak öne çıkıyor. Onu 32,5 saatlik haftalık çalışma ile Danimarka ve 33,6 saat ile Norveç izliyor. İngiltere’de emekçiler haftada ortalama 36,3 saat, ABD’de ise 38,7 saat çalışıyor.

İstihdamda Türkiye son sırada

Türkiye, OECD ülkeleri içinde en düşük istihdam oranına sahip ülke konumunda da yer alıyor. 2021 son çeyrek verilerine göre, Türkiye yüzde 51,8’lik istihdam oranı ile son sırada yer alırken, ardından yüzde 58,7 ile Kosta Rika ve yüzde 59,2 ile Yunanistan geliyor.

En yüksek istihdam oranında ise yüzde 81,8 ile İzlanda ve yüzde 80,8 ile  Hollanda öne çıkıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir