Turgay Kantürk kimdir? Hayatı, Eserleri

1 Ocak 1961 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Turgay Kantürk, Kartal Lisesini (1980) ve Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümünü bitirdi (1991). Daha okul sırasında oyuncu olarak çalışmaya başladı. Dormen Tiyatrosu’nda; “Hangisi Karısı”, “İkinin Biri”, “On Numaralı Ev”, “Papaz Kaçtı” ve “Yolun Yarısı” adlı oyunlarda oynadı. Yeditepe Oyuncuları’nda “Kamp 17”, F. Hakan Tiyatrosu’nda “Zorba” adlı oyunlarda görev aldı.

Haber Merkezi / Oyun yazarlığı ve tiyatro yönetmenliği yaptı. Özel Tiyatro adlı genç bir topluluk kurarak “Tanrı” ve “Açık Denizde” oyunlarının sahneye konmasına ön ayak oldu. İlk oyunu “Pencereler”, 1983’te Yeni Oyuncular tarafından Dostlar Tiyatrosu’nda sahnelendi. 1996-97 sezonunda Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı “Otogargara”yı sahneye koydu. Sahne çalışmalarını Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda oyuncu, yönetmen, yönetim kurulu üyesi, genel sanat yönetmeni yardımcısı olarak sürdürdü.

Eski’Z (2 sayı, 1991-92), Hamlet (1994) ve No (1998) dergilerinin yayın yönetmenliğini ve Sel Yayıncılık’ın şiir dizisi editörlüğünü yürüttü. TRT 2 televizyonunda “Okudukça” programını sundu (1999-2004). “Düş müydü?” şiiri ile 1983 Gösteri Dergisi Şiir Ödülü (ikincilik); İlk Gibi Son kitabı ile 1991 Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü kazandı. Hâlen İstanbul’da yaşayan Kantürk; Bakırköy Belediye Tiyatrolarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışmakta, yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcığı görevini sürdürmektedir.

Turgay Kantürk’ün ilk şiiri, 1981’de Oluşum dergisinde çıktı. Sanat Olayı, Türk Dili, Yeditepe, Gösteri, Varlık, Yazko Edebiyat, Sombahar, Argos, Milliyet Sanat ve Nar dergilerinde yayımladığı şiir ve yazılarıyla tanındı. Sabahattin Kudret Aksal ile Behçet Necatigil’e yakın bir çizgide kaleme aldığı ilk şiirlerini 1980’li yıllarda dergilerde yayımladıktan sonra ilk kitabına verilen ödülle adını duyurdu.

Turgay Kantürk 80 Kuşağı şairlerindendir. Şair, kendisiyle yapılan bir söyleşide ilk kitabı İlk Gibi Son’dan (1991) hareketle poetik görüşlerini şu cümlelerle belirtmiştir: “İlk kitap olarak İlk Gibi Son benim bugüne kadarki tüm arayışlarımın ve dünyaya bakışımın ipuçlarını ortaya koyuyor. Onun için benimsenmiş bir ilk kitap bu. Hatta yazarak gizlerini açmaya devam ettiğim bir kitap diyebilirim. Bugüne kadarki tüm verimlerimde de bu kitapla hesaplaştığımı söylemiştim birkaç kez. Doğa kentli bir yaşamın izin verdiği ölçüde ve biraz da çocukluğu özleyişle yer alır bu kitapta ve önemli bir yer tutar. Nerdeyse ilk şiirler toplamında poetik olanın yanına yaşantıyı da koyabilen bir şair görüyorum bugün o kitaba baktığımda”.

Kantürk’ün daha çok ölçülü-uyaklı, bazıları sone tarzındaki bu şiirlerinde sağlam bir yapı vardır. Daha sonraki şiirlerinde yeni temalara uzanarak anlatımını daha da zenginleştirdiği, yine kendine özgü sağlam bir kurguyla incelikli bir dil yolculuğunu sürdürdüğü kabul edilmiştir. Turgay Kantürk; Ş. Yorozlu, S. Çekiç, İ. Çiftçioğlu ve Y. Tanyeli gibi ressamlarla gerçekleştirdiği ortak kitaplarla şiir-resim kaynaşmasının özgün örneklerini vermiştir. Kantürk şiir kitaplarının yanı sıra denemelerini Tuzak Kitap: İki Şiirsel Metin (2000) ve Yanlış At Şiir ve Şair ve Başka Şeyler Üstüne (2005) adlı kitaplarında; hikâyelerini Hayat Siyah Ölüm Beyaz: Kısa, Çok Kısa Öyküler (2004) adlı kitabında bir araya getirmiştir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın