Tuna Kiremitçi kimdir? Hayatı, Eserleri

1973 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Tuna Kiremitçi, Yunus Emre ve Dumlupınar ilköğretim okullarında okuduktan sonra, 10 yaşındayken ailesiyle beraber Ankara’ya taşındı. Kiremitçi, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde sinema üzerine eğitim gördü.

Haber Merkezi / Galatasaray Lisesi’nde okuduğu yıllarda, önemli edebiyat dergilerinden Varlık’ta şiirleri yayınlanmaya başladı. Yayınlanan ilk şiir kitabı olan 1994 tarihli Ayabakanlar ile Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’nü kazanan Kiremitçi, 1998 tarihinde, ikinci şiir kitabı olan Akademi‘yi piyasaya çıkarttı.

Yazara asıl ününü getiren ve tanınmasını sağlayan eser ise, 2002 tarihinde tamamladığı Git Kendini Çok Sevdirmeden oldu. Büyük satış başarılarına imza atan romanı, 2003 yılında Bu İşte Bir Yalnızlık Var ve 2005 yılında Yolda Üç Kişi takip etti. Gündelik yaşama ayna tutan romanları, Gürsel Aytaç tarafından romantik ironi olarak tanımlandı.

Farklı edebiyat ve şiir dergilerinde çalışmalarını yayınlamaya devam eden Kiremitçi, ayrıca köşe yazarı olarak da gazete küpürlerinde kendisine yer edindi. Üçüncü şiir kitabı Bazı Şiirler Bazı Şarkılar’ı 2003 yılında tamamlayan genç yazar, 2007 yılında Dualar Kalıcıdır ve 2009 yılında Küçüğe Bir Dondurma adlı romanlarını yayınladı. Yazarın romanları, Türkçe dışında beş ayrı dile çevrilerek yurt dışında da yayınlandı.

Yazarlığın dışında müzikle de uğraşan Kiremitçi, Kumdan Kaleler adlı rock topluluğu ile 1995 yılında Denize Doğru adlı bir albüm çıkarttı, bu albümde besteci ve vokal olarak yer aldı.

Eserleri; Ayabakanlar, Akademi, Git Kendini Çok Sevdirmeden, Bu İşte Bir Yalnızlık Var, Yolda Üç Kiş, Dualar Kalıcıdır

Ödülleri; 1994 Yaşar Nabi Nayır Ödülü, 1997 Erguvan Balkan Şiir Ödülü / Bosnalı şair İzzet Sarayliç’le paylaştı.

Paylaşın