Trabzon: Yalıboyu Camii

Yalıboyu Camii; Trabzon’un Araklı İlçesi, Yalıboyu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri kapalıdır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır.

Kuzeybatı köşesinde tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Doğu ve batı cephesinde üçer adet, güney cephesinde ise iki adet pencere bulunmaktadır. Pencereler yuvarlak kemerli ve tek kanatlıdır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve demirdir.

Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinden, doğuda bulunan merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup sade taş işçiliğine sahiptir. Mihrabın çevresinde dikdörtgen formda çerçevesi bulunmaktadır. Mihrap ve çerçevesi farklı renklerle boyanarak süslenmiştir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır.

Her ikisi de sadedir ve özgün değildir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup tüm beden duvarlarında farklı figürlerde yoğun kalem işi süslemeler mevcuttur. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır. Tavanın ortasında çokgen formların kademelenerek oluşturduğu göbek bölümü bulunmaktadır. Tavan yoğun ahşap işçiliğine sahip olup farklı renklerle boyanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir