Trabzon: Tekke Camii

Tekke Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Gazipaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Caminin yapım tarihi ile ilgili herhangi bir kitabeye ulaşılamamıştır. Ancak batı cephesinde yer alan son cemaat girişinin üzerindeki yazıda caminin Hicri 1000 (Miladi 1591/1592) yılında, Derviş Ali Baba adına tekke olarak yapılmış olduğu ileri sürülmektedir.

Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen caminin 19. yüzyıldaki varlığı 1842-1843 tarihli vakıf kayıtlarından kesin olarak anlaşılmaktadır. Yapı, yığma yapım sistemiyle moloz taş ve kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Harim, kadınlar mahfili ve son cemaat yerinden oluşan yapı, eğimli bir araziye konumlanmıştır. Dikdörtgen planlı caminin dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir.

Girişi son cemaat yerinde kuzey cephesinde bulunmaktadır. Girişe altı basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır. Giriş kapısı dikdörtgen formlu, ahşap ve çift kanatlıdır. Tek şerefeli ve kesme taş ile inşa edilmiş olan minaresi kuzey cephesinde yer almaktadır.

Ana mekânın kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfili, dört adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Son cemaat yerinden ahşap merdiven ile çıkılan mahfil katının ortasında köşk kısmı yer almaktadır. Mihrap taş malzemeden inşa edilmiş olup kademeli nişlidir ve niş kısımları yivlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap olup sadedir. İç mekânda üst örtü düz tavan olup ahşaptır. Yapıda bulunan pencereler dikdörtgen formlu ve ahşaptır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir