Trabzon: Semerciler (Ebubekir) Camii

Semerciler (Ebubekir) Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Semerciler Cami Hacı Ebu Bekir b. Nuh adına düzenlenmiş vakfın hayratıdır. Yapı 1759 tarihinde Hacı Ebu Bekir b. Nuh tarafından yaptırılmıştır. Giriş kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre, Hicri 1236 (Miladi 1820/1821) tarihinde onarım görmüştür. Yapı, yığma yapım sistemiyle kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.

Kare planlı yapı, harim, kadınlar mahfili ve son cemaat mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat mahfili kapalıdır. Caminin güneydoğu köşesinde yer alan minaresi tek şerefelidir. Yapı cephelerinde yuvarlak kemerli ve dikdörtgen formlu olmak üzere iki çeşit pencere açıklığı bulunmaktadır. Caminin son cemaat yerinin girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır.

Giriş yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve demir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin üzerinde onarım kitabesi bulunmaktadır. Girişin hemen yanında şadırvan bulunmaktadır. Harimin kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfiline girişin doğusunda yer alan ahşap ve iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır.

Mihrap taş malzemeden yapılmıştır, kademeli ve nişlidir. Minber ahşap malzemeden yapılmış olup geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. İç mekânda duvarlar günümüzde sıvalı ve sadedir. Yapının içten üst örtüsü ahşap olup çokgen kademeli bir forma sahiptir. Tavanda ahşap işçiliği görülmektedir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir