Trabzon: Sancak Camii

Sancak Camii; Trabzon’un Yomra İlçesi, Sancak Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle kesme taş malzeme ile inşa edilen yapı, dikdörtgen planlı harim ana mekân ve iki yönde açık son cemaat yerinden oluşmaktadır. Dört omuz kırma olan çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır. Son cemaat yerinin örtüsü beş adet kare kesitli ahşap sütun ile taşınmaktadır. Beden duvarlarında altta ve üstte kemerli, kesme taş söveli ve demir korkuluklu pencereleri bulunmaktadır.

Ana mekân girişi son cemaat yerinden, yuvarlak kemerli, kesme taş söveli ve çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Girişin taş sövesinde kilit taşı bulunmaktadır. Ana mekânın kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfili ahşap sütunlarla desteklenmiştir ve ortasında yarım daire şeklinde köşk kısmı yer almaktadır.

Mahfil katına ana mekândan ahşap merdiven ile ulaşılmaktadır. Taş ve kademeli nişi bulunan mihrabının çevresi bitkisel ve geometrik süslemelerin bulunduğu bordürler ile çevrilmiştir. Nişin üstünde, taşa oyulmuş olan kitabesi bulunmaktadır. Ahşap olan minber ve vaaz kürsüsü sade ve süslemesizdir. Düz tavanı ahşaptır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir