Trabzon: Karaçam Camii

Karaçam Camii; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Uzuntarla Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, doğu batı doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Ahşap hatıllar arasında moloz taşlardan yığma olarak inşa edilmiştir. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır.

Açık olan son cemaat yerinin batı bölümünde ahşap malzemeden ek bir mekân inşa edilmiştir. Yapının dıştan üst örtüsü iki yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Minaresi güney yönünde, yapıdan ayrı bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir.

Yapının güney cephesinde dört, doğu cephesinde üç ve kuzey cephesinde iki adet pencere açıklığı bulunmaktadır. Ahşap pencereler, tek kanatlı ve dikdörtgen formludur. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ahşap giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşap sövelidir. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemelere sahiptir. Kadınlar mahfiline kuzey yönünde bulunan, tek kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

U planlı kadınlar mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap taş malzemeden yapılmış olup günümüzde sıvalı ve boyalıdır. Mihrap üzerinde hiçbir süsleme bulunmamaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır. Minber ve kadınlar mahfili korkulukları yoğun ahşap işlemesine sahiptir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır. Çokgen formlu göbek kısmı içe doğru kademeli ve işlemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir