Trabzon: Filak Camii

Filak Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Gülbaharhatun Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Yapının bodrum katı taş malzeme ile, üst sırası ise ahşap malzeme ile yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Yazılı kaynaklara göre, 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir.

Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri kuzey ve batı cephesi boyunca uzanmaktadır. Son cemaat yerinin kuzey cephesi kapalı, batı cephesi ise açıktır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, sac malzeme ile kaplanmıştır.

Çatı saçakları geniş tutulmuş, saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Doğu cephesinde bulunan ve 1980 yılında inşa edilen minaresi çift şerefelidir. Yapının yalnızca güney cephesinde çift sıra pencereleri bulunmaktadır. Pencereler dikdörtgen formlu ve ahşap sövelidir. Harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır.

Ahşap giriş kapısı, yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşap sövelidir. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Kadınlar mahfiline son cemaat yerinde bulunan merdiven ile ulaşılmaktadır. U planlı kadınlar mahfili, iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Mihrap ahşap malzemeden yapılmıştır ve yoğun ahşap süslemeye sahiptir. Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Mihrap, minber, vaaz kürsüsü ve kadınlar mahfili korkuluklarında yoğun ahşap işlemelere yer verilmiştir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve ahşap malzemeden yapılmıştır. Çokgen formundaki göbek kısmı içe doğru kademeli ve işlemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir