Trabzon: Çömlekçi, Rum Kilisesi

Rum Kilisesi; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Çömlekçi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Küçük bir bahçe içerisinde yer alan yapı, yazılı kaynaklara göre, 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda kesme taş ve kaba yonu taş malzeme kullanılmıştır. Yapı doğu batı doğrultusunda bazilikal planlıdır. Yapı üç nefli ve üç apsislidir.

Ortadaki nef ve apsis yanlardakine oranla daha geniş tutulmuştur. Yapının narteksi bulunmamaktadır. Yapının içten üst örtüsü her bir nef üzerinde tonozdur. Tonozlar birbirine yuvarlak kemerlerle bağlanmaktadır. Yapının merkezinde dört sütun bulunmaktadır. Yapıya giriş güney cephesinde yer almaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerlidir.

İç mekânda duvarlar günümüzde sıva üzeri beyaz boyalıdır. Yapıda iç mekânın üst örtüsünde fresk izleri görülmektedir. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı malzemesi Alaturka kiremittir. Yapıda farklı biçimlerde pencereler bulunmaktadır. Bazı pencereler dikdörtgen formlu olup bazıları sivri ve yuvarlak kemerlidir. Yapının kuzeyinde üst kata çıkan merdiveni bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir