Tokoferil asetat hakkında bilmeniz gereken her şey!

Alfa tokoferil asetat (ATA), genellikle cilt bakım ürünlerinde ve besin takviyelerinde bulunan özel bir E vitamini şeklidir. Ayrıca tokoferil asetat, tokoferol asetat veya E vitamini asetat olarak da bilinir. E vitamini, antioksidan özellikleriyle bilinir.

Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikaller adı verilen zararlı bileşiklerden korumaya yardımcı olur. Normalde, vücudunuz yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde serbest radikaller oluşur. Bununla birlikte, serbest radikaller ayrıca UV ışığı, sigara dumanı ve hava kirliliğinden de gelebilir.

Doğada, E vitamini tokoferil veya tokotrienol formunda gelir. Hem tokoferil hem de tokotrienolün alfa, beta, gama ve delta olarak bilinen dört formu vardır. Alfa tokoferil (AT), insanlarda E vitamininin en aktif şeklidir.

ATA, AT’den daha kararlıdır, yani ısı, hava ve ışık gibi çevresel streslere daha iyi dayanabilir. Bu, daha uzun bir raf ömrüne sahip olduğu için takviyeler ve güçlendirilmiş gıdalarda kullanım için idealdir.

Tokoferil asetatı nerede bulabilirim?

Kozmetik ve besin takviyeleri;

ATA’yı çeşitli cilt bakım ürünlerinde bulacaksınız. E vitamininin antioksidan özellikleri, serbest radikallerin UV’ye maruz kalmasından kaynaklanan cilde zarar vermesini önlemeye yardımcı olabilir. E vitamini ayrıca cilt üzerinde anti-inflamatuar bir etkiye sahip olabilir.

Daha yüksek stabilitesi nedeniyle ATA, E vitamini besin takviyelerinde de kullanılır. Ağızdan alındığında, ATA bağırsakta AT’ye dönüştürülür. E Vitamini çoğu çoklu vitaminde bulunur, bu nedenle, bir takviye eklemeden önce, multi-vitamininizde ne kadar olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun.

Gıdalar;

Diyet takviyeleri ve kozmetik ürünlere ek olarak, aşağıdaki besinlerde E vitamini bulabilirsiniz:

  • Brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Ayçiçek yağı, buğday tohumu yağı ve mısır yağı gibi yağlar
  • Ay çekirdeği
  • Badem ve yer fıstığı gibi fındık
  • Tam tahıllar
  • Kivi ve mango gibi meyveler

E vitamini ayrıca tahıllar, meyve suları ve pek çok ezme gibi takviye edilmiş yiyeceklere eklenir. E vitamininin eklenip eklenmediğini görmek için yiyecek etiketlerini kontrol edebilirsiniz. E vitamini alımınızı artırmak istiyorsanız, öncelikle bu besinlerden alımınızı artırarak başlamalısınız.

Potansiyel faydaları;

AT’yi ciltte, özellikle C vitamini ile kullanmak, cilde UV hasarını önlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, ciltte C vitamini ile AT kullanmanın UV’ye maruz kaldıktan sonra güneşten yanmış hücreleri, DNA hasarını ve cilt pigmentasyonunu azalttığını buldu. Ancak AT, ortamda ATA’ya göre daha az kararlıdır ve bu da depolamayı zorlaştırır.

ATA, ısıya ve ışığa AT’den daha az duyarlı olsa da, ATA’nın ciltte aktif AT formuna daha az dönüşümü vardır. Bunun nedeni, cildinizin üst katmanındaki hücrelerin metabolik olarak çok daha az aktif olmasıdır. Sonuç olarak, cildinizde ATA içeren kozmetik ürünleri kullanmak çok etkili olmayabilir.

ATA’nın potansiyel faydaları üzerine pek çok çalışma varken, ATA’nın faydaları ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. ATA ile ilgili bu çalışmaların sonuçları karışıktır. ATA’nın yararlı bir etkiye sahip olması için genellikle diğer vitamin ve minerallerle birlikte kullanılması gerekir.

Genel olarak E vitamini takviyelerinin faydaları ile ilgili olarak, çalışma sonuçları aşağıdaki koşullar için yararlı olup olmadıklarına göre karıştırılmıştır;

  • Koroner kalp hastalığı
  • Kanser
  • Alzheimer hastalığı gibi bilişsel gerileme

Potansiyel riskleri;

Çoğu insan, önerilen günlük E vitamini dozu olan 15 miligram (mg) alırken yan etkiler yaşamaz. Çok fazla E Vitamini sorunlara neden olabilir. Yetişkinler için tolere edilebilir üst sınır E vitamini dozu 1.000 mg’dır. 1.000 mg’ın üzerindeki yüksek dozlar aşağıdaki yan etkilerle ilişkilendirilmiştir;

  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Zayıflık
  • Bulanık görme
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Mide bulantısı

Bir yıldan uzun süre yüksek dozda E vitamini takviyesi alırsanız, kanama riskiniz artabilir. Antikoagülan ilaç kullanıyorsanız, E vitamini takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşun.

Gıdalardan çok fazla E vitamini almanız pek olası değildir, ancak aynı zamanda takviye kullanıyorsanız da olabilir. Bir araştırma, yüksek dozda E vitamini takviyesi alan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

ATA, AT’ye kıyasla daha yüksek stabilitesi nedeniyle genellikle kozmetik ürünlerde ve diyet takviyelerinde bulunan bir E vitamini şeklidir. Ağızdan alındığında, ATA vücut içinde aktif AT’ye dönüştürülür. ATA’nın kozmetik ürünlerdeki etkinliği sınırlı görünmektedir çünkü ATA, cildin üst katmanlarında ATA’ya etkili bir şekilde parçalanmaz. Ek olarak, ATA takviyelerinin faydaları ile ilgili araştırmalar sınırlıdır ve sonuçlar en iyi ihtimalle karıştırılır.

Daha fazla E vitamini almak istiyorsanız, diyetinize yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve buğday tohumu yağı gibi yiyecekler eklemeyi deneyin. Herhangi bir takviye eklemeden önce doktorunuzla konuşun.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir