Tietze Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Tietze sendromu, özellikle kaburgaların göğüs kemiğine (sternum) bağlandığı bir veya daha fazla üst kaburganın (kostokondral bileşke) kıkırdağında göğüs ağrısı ve şişmesi ile karakterize nadir, enflamatuar bir hastalıktır.

Haber Merkezi /  Ağrının başlangıcı kademeli veya ani olabilir, kolları ve/veya omuzları etkileyecek şekilde yayılabilir. Tietze sendromu iyi huylu bir sendrom olarak kabul edilir ve bazı durumlarda tedavi olmaksızın kendi kendine düzelebilir. Kesin nedeni bilinmeyeen Tietze sendromu tıp literatüründe ilk kez 1921 yılında Alman cerrah Alexander Tietze tarafından tanımlanmıştır.

Belirtileri

Tietze sendromu, üst dört kaburganın bir veya daha fazlasında hafif ila şiddetli lokalize ağrı ve hassasiyet ile karakterizedir. İkinci veya üçüncü kaburgalar en sık etkilenir. Çoğu insanda sadece bir kaburganın kıkırdağı etkilenir. 

Etkilenen kaburganın kıkırdağında sert, iğ şeklinde bir şişlik oluşur. Bu bölgede sızlayıcı, kavrayıcı, keskin, donuk veya nevraljik bir ağrı oluşur. Bazen ağrı boyun, kollar ve omuzları etkileyecek şekilde yayılabilir. Etkilenen bölgede kızarıklık (eritem) ve sıcaklık mevcut olabilir.

Ağrının başlangıcı kademeli veya ani olabilir ve yoğunluğu değişebilir. Tietze sendromu ile ilişkili ağrı, hapşırma, öksürme veya yorucu aktivite veya egzersiz nedeniyle kötüleşebilir. Ağrı genellikle birkaç hafta veya ay sonra azalır, ancak şişlik devam edebilir.

Nedenleri

Kesin nedeni bilinmemektedir (idiyopatik). Bazı araştırmacılar, ön göğüs duvarına çoklu mikrotravmanın Tietze sendromunun gelişmesine neden olabileceğini tahmin etmişlerdir. Bazen, bozukluğun gelişmesinden önce kronik, aşırı öksürük, kusma, travma veya göğse darbe, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar veya göğüs bölgesine ameliyat olabilir.

Teşhisi

Tietze sendromu tanısı, kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı hasta öyküsü, karakteristik semptomların tanımlanması ve diğer göğüs ağrısı nedenlerinin dışlanmasına dayanılarak konur. Kardiyovasküler bozukluklar veya habis durumlar dahil olmak üzere daha ciddi göğüs ağrısı nedenlerini dışlamak için elektrokardiyogram, röntgen ve biyopsiler gibi çeşitli testler yapılabilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), etkilenen kıkırdağın kalınlaşmasını ve büyümesini gösterebilir.

Tedavisi

Bazı durumlarda, Tietze sendromuyla ilişkili ağrı tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir. Tietze sendromlu bireyler için özel tedavi, dinlenme, yorucu faaliyetlerden kaçınma, etkilenen bölgeye ısı uygulaması ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya hafif bir ağrı kesici (analjezik) gibi ağrı kesici ilaçlardan oluşur. 

Doğrudan etkilenen bölgeye lokal kortikosteroid veya lidokain enjeksiyonları, ağrı kesicilere yanıt vermeyen kişilerde (refrakter vakalar) faydalı olabilir. Genellikle ağrı birkaç hafta veya ay sonra azalır, ancak hissedilen şişlikler bir süre daha devam edebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir