Testosteron vücudunuza nasıl fayda sağlar?

Testosteron, öncelikle erkekler için testislerde, kadınlar için yumurtalıklar ve böbreküstü bezlerinde üretilen bir hormondur. Bu hormon, erkek büyümesinin ve erkeksi özelliklerin gelişmesi için gereklidir. Kadınlar için testosteron çok daha küçük miktarlarda olur.

Testosteron üretimi ergenlik döneminde ve erken yetişkinlik döneminde yaklaşık 30 kat artar. Erken yetişkinliğin ardından, testosteron üretim seviyesinin her yıl biraz düşmesi doğaldır. 30 yaşından sonra bu biraz daha artış gösterebilir.

Testosteron şu durumlarda önemli bir rol oynar;

  • Kas kütlesi ve kemikler
  • Yüz ve kasık kılı
  • Cinsel dürtü
  • Ruh hali ve yaşam kalitesi
  • Sözel hafıza ve düşünme yeteneği

Düşük testosteron konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza görünün. Yaşlandıkça testosteronun düşük olması doğal olduğundan, kas kütlesinin azalması, vücut yağının artması veya erektil disfonksiyon gibi bazı semptomlar başka koşulların bir işareti olabilir.

Doktorunuz düşük seviyeleriniz veya hipogonadizminiz olduğunu veya diğer durumlar için testosteron replasman tedavisine ihtiyacınız olduğunu söylüyorsa, testosteron seviyenizi yükseltmekle ilgilenebilirsiniz. Normal testosteron seviyeniz varsa, testosteron seviyenizi yükseltmek herhangi bir ek fayda sağlamayabilir. Aşağıda belirtilen artan faydalar sadece düşük testosteron seviyeleri olan kişilerde araştırılmıştır.

Testosteron seviyenizi artırmanın faydaları nelerdir?

Sağlıklı kalp ve kan;

Sağlıklı bir kalp, vücudun geri kalanına kan pompalar, kaslara ve organlara en yüksek performans için gereken oksijeni sağlar. Testosteron, kemik iliği yoluyla kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur. Düşük testosteron seviyeleri, çeşitli kardiyovasküler risklerle bağlantılıdır.

Ancak testosteron replasman tedavisi kalp hastalığına yardımcı olabilir mi? 2000’li yılların başlarında yapılan küçük araştırmalar, testosteron tedavisi gören kalp hastalığı olan erkeklerin yalnızca küçük iyileşmeler gördüğünü buldu. Bazıları yürüme mesafelerini yüzde 33 artırabildi. Başka bir çalışma, hormon tedavisinin yalnızca sağlıklı arterleri genişlettiğini ancak anjin ağrısı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını buldu.

Daha az yağ, daha fazla kas;

Testosteron, artan kas kütlesinden sorumludur. Daha zayıf vücut kütlesi, ağırlığı kontrol etmeye yardımcı olur ve enerjiyi artırır. Düşük testosteronu olan erkekler için araştırmalar, tedavi yağ kütlesini azaltabilir ve kas boyutunu ve gücünü artırabilir. Bazı erkekler yağsız vücut kütlesinde bir değişiklik olduğunu ancak güçte artış olmadığını bildirdi. Testosteron tedavisini kuvvet antrenmanı ve egzersizle birleştirdiğinizde büyük olasılıkla en fazla faydayı göreceksiniz.

Daha güçlü kemikler;

Testosteron, kemik mineral yoğunluğunda büyük bir rol oynar. Erkekler yaşlandıkça ve testosteron seviyeleri düştükçe kemik yoğunluğu azalır. Bu, zayıf kemikler ve osteoporoz riskini artırır. Güçlü kemikler, atletik performansı artırabilecek kaslarınızı ve iç organlarınızı desteklemeye yardımcı olur.

Araştırmalar, doz yeterince yüksek olduğu sürece testosteron tedavisi ile kemik yoğunluğunun arttığını göstermektedir. Klinik denemeler testosteronun kemik yoğunluğu üzerindeki etkisi üzerine omurga ve kalça kemik yoğunluğunda artışlar bulundu.

Daha iyi sözel hafıza, uzamsal yetenekler veya matematiksel akıl yürütme;

Araştırmalar, toplam testosteron oranı daha yüksek olan erkeklerin alzheimer hastalığının insidansının azaldığını gösteriyor. Ayrıca testosteron ile sözlü hafıza ve daha hızlı işlem hızı gibi düşünme yetenekleri arasında güçlü bir ilişki olduğuna dair kanıtlar var. 34 ila 70 yaşındaki erkekler için testosteron tedavisi, uzamsal hafızada bir iyileşme göstermiştir.

Daha iyi libido;

Testosteron seviyeleri, cinsel uyarılma ve aktiviteye yanıt olarak doğal olarak yükselir. Daha yüksek testosteron seviyesine sahip erkekler genellikle daha fazla cinsel aktiviteye sahiptir. Yaşlı erkekler libido ve erektil fonksiyon için daha fazla testosterona ihtiyaç duyar. Ancak, erektil disfonksiyonun genellikle düşük testosteron seviyelerinden ziyade başka koşullardan veya ilaçlardan kaynaklandığını belirtmek önemlidir.

Çalışmalar testosteron tedavisinin cinsel sağlığınıza ve performansınıza fayda sağlayabileceği. Aynı zamanda artan yanıt olmamasından önce maksimum testosteron seviyesi olduğu. Hipogonadizmi olmayan erkekler için testosteron seviyenizi artırmak libidonuza fayda sağlamayabilir.

İyileştirilmiş ruh hali;

Düşük testosteron seviyeleri, daha düşük yaşam kalitesi ile ilişkilidir. Düşük testosteron seviyelerinin bazı semptomları arasında depresyon, yorgunluk ve sinirlilik bulunur. Ama bu sadece hipogonadizmi olan erkekler için olabilir. Vücutları zamanla normal testosteron düşüşünü takip eden erkekler depresyon için bir artış göstermedi.

Testosteron replasman tedavisinin ruh hali üzerindeki etkileri değişebilir. Hipogonadizmi olan erkekler gelişmiş ruh hali ve refah ve azalan yorgunluk ve sinirlilik. Araştırmalar, bu tedavinin aynı zamanda etkili bir anti-depresan tedavi olabileceğini düşündürmektedir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir