Testosteron takviyeleri cinsel dürtünüzü geliştirebilir mi?

Çoğu erkek yaşlandıkça cinsel dürtüde azalma yaşar ve bu fizyolojik bir faktördür. Cinsel isteği, sperm üretimini, kemik yoğunluğunu ve kas kütlesini artıran hormon olan testosteron, 30 yaşlarında zirve yapar. Erkekler, testosteron seviyesi düştükçe cinselliğe daha az ilgi duyabilir veya cinsel olarak istediği kadar iyi performans gösteremeyebilirler.

Cinsel ilginin azalması depresyona neden olabilir ve önemli yakın ilişkilere zarar verebilir. Bununla ilgili bir şeyler yapmak istemek doğal. Testosteron tedavisinin cinsel dürtülerinizi iyileştirmeye yardımcı olup olmayacağını merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Testosteron ne yapar?

Testosteron ve östrojen ana seks hormonlarıdır. Hem erkekler hem de kadınlar testosteron üretir, ancak erkekler daha fazlasını üretir. Kadınlar erkeklerden daha fazla östrojen üretir.

Testosteron, erkekler gelişirken erkek cinsel organlarının büyümesini sağlar. Ayrıca yüzdeki kıllanma, daha geniş omuzlar ve daha yoğun kas gelişimi gibi erkek fiziksel özelliklerini de destekler.

Cinsel heyecan kısmen testosterondaki artıştan kaynaklanır, ancak diğer faktörler katkıda bulunur. Testosteron seviyeleri gün boyunca yükselir ve düşer. Bazı erkekler, genellikle sabahları testosteron yüksek olduğunda daha heyecanlı olduklarını fark ederler.

Testosteron seviyeleri de yaşam süreniz boyunca değişir. 30 yaşından sonra ise düşmeye başlar. Bu, bir erkeğin hayatın ilerleyen dönemlerinde cinselliğe daha az ilgi duyduğu ve muhtemelen daha az sert ereksiyon ve daha yumuşak kas tonusu olduğu anlamına gelebilir. Yaşlanmanın yanı sıra, testosteronun düşmesine neden olabilecek başka birkaç neden vardır. Bunlar:

  • Testislerin yaralanması
  • Kanser tedavisi
  • Hipofiz bozuklukları
  • HIV veya AIDS
  • Sarkoidoz veya tüberküloz gibi enflamatuar hastalıklar
  • Testis tümörleri

Testosteron takviyeleri;

Testosteron tedavisi, hipogonadizmin tedavisine yardımcı olabilir. Bu durum, vücut kendi başına yeterli testosteron üretemediğinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, takviyelerin yardımcı olup olamayacağı açık değildir.

Yayınlanan bir çalışma testosteron seviyesi normal veya düşük ila normale kadar olan 65 yaşın üzerindeki erkeklere testosteron reçete etmek için hiçbir bilimsel neden bulamadı.

Kalp ve prostat riskleri;

Aslında, testosteron takviyeleri çözdüklerinden daha fazla soruna neden olabilir. Çalışmalar, takviyeler ve kalp problemleri arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü. 2010 yılında yapılan bir çalışma, 65 yaşın üzerindeki bazı erkeklerin testosteron jeli kullandıklarında kalp problemlerinde artış olduğunu gösterdi.

Başka bir araştırma ise 65 yaşından küçük erkeklerin kalp problemleri riski altında olan ve kalp sağlığına sahip yaşlı erkeklerin oranı, her iki grubun da testosteron takviyesi alırken daha yüksek kalp krizi riski taşıdığını gösterdi.

Yan etkileri;

Diğer takviyeler ve ilaçlar gibi testosteron tedavisi de riskleri ve olası yan etkilerle birlikte getirir. Bu takviyelerin kalbiniz ve prostatınız üzerindeki etkileri, bir dizi potansiyel soruna yol açabilir. Bunlar;

  • Uyku apnesi
  • Akne
  • Büyümüş göğüsler
  • Testis küçülmesi

Düşük cinsel dürtülerin diğer nedenleri;

Düşük testosteron, erkeklerde düşük cinsel dürtülerin yaygın bir nedeni olsa da, çeşitli başka olası nedenler vardır. Psikolojik nedenler erkeklerde düşük libidoya katkıda bulunabilir. Bunlara anksiyete, depresyon, stres veya ilişki sorunları dahildir.

Düşük testosterona ek olarak, cinsel dürtüde azalma ile sonuçlanabilecek çeşitli başka fiziksel nedenler vardır. Bu fiziksel nedenlerden bazıları şunları içerir:

  • Antidepresanlar gibi ilaçlar
  • Aşırı kilolu olmak
  • Kronik bir hastalığa sahip olmak

Doktorunuz düşük libidonuza neyin sebep olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Ve psikolojik faktörlerin buna katkıda bulunduğuna inanıyorlarsa, danışmanlık önerebilir.

Testosteronu artırmak için doğal ilaçlar;

Testosteron tedavisi herkes için değildir ve deneyebileceğiniz doğal ilaçlar vardır. Aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • Yeteri oranda çinko alın; Çinko, daha fazla tam tahıl ve kabuklu deniz ürünleri içeren diyete veya takviyeler yoluyla eklenebilir
  • Testosteron sentezine yardımcı olan yeter oranda potasyum alın; Potasyum muz, pancar ve ıspanak gibi yiyeceklerde bulunur
  • Testosteronu doğal olarak artıran daha fazla egzersiz yapın
  • Tükettiğiniz şeker miktarını azaltın
  • Daha fazla uyuyun
  • Hayatınızdaki stresi azaltın veya stres yönetimi tekniklerini öğrenin.
  • Doktorunuz ve partnerinizle cinsel dürtüleriniz hakkında konuşun

Hem erkekler hem de kadınlar için cinsel dürtüdeki azalmanın birçok nedeni olabilir. Azalan testosteron seviyeleri erkekler için kaynak olabilir, ancak yaşam stresleri veya ilişki sorunları da olabilir. Takviyenin yardımcı olup olmayacağını belirlemek için bir doktordan testosteron testi isteyin.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir