Testosteron nedir? Detaylar

Testosteron, insanlarda ve diğer hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler öncelikle testosteron üretir. Kadınların yumurtalıkları da çok daha küçük miktarlarda da olsa testosteron üretir. Testosteron üretimi ergenlik döneminde önemli ölçüde artmaya başlar ve 30 yaşından sonra düşmeye başlar.

Testosteron çoğunlukla cinsel dürtü ile ilişkilidir ve sperm üretiminde hayati bir rol oynar. Aynı zamanda kemik ve kas kütlesini, erkeklerin vücutta yağ depolama şeklini ve hatta kırmızı kan hücresi üretimini etkiler. Bir erkeğin testosteron seviyeleri de ruh halini etkileyebilir.

Düşük testosteron seviyeleri;

Düşük T seviyeleri olarak da adlandırılan düşük testosteron seviyeleri, erkeklerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlar üretebilir;

  • Azalmış cinsel dürtü
  • Daha az enerji
  • Kilo almak
  • Depresyon
  • Huysuzluk
  • Kendine güvensizlik
  • Daha az vücut kılı
  • Daha ince kemikler

Erkek yaşlandıkça testosteron üretimi doğal olarak azalırken, diğer faktörler hormon seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Testislerin yaralanması ve kemoterapi veya radyasyon gibi kanser tedavileri testosteron üretimini olumsuz etkileyebilir. Kronik sağlık koşulları ve stres de testosteron üretimini azaltabilir. Bunlardan bazıları şunları içerir:

  • AIDS
  • Böbrek hastalığı
  • Alkolizm
  • Karaciğer sirozu

Yetişkin kadınlarda testosteron seviyeleri düzenli olarak azalır, ancak düşük T seviyeleri de aşağıdakiler dahil çeşitli semptomlara neden olabilir;

  • Düşük libido
  • Azaltılmış kemik gücü
  • Zayıf konsantrasyon
  • Depresyon

Kadınlarda düşük T seviyeleri, yumurtalıkların alınmasının yanı sıra hipofiz, hipotalamus veya adrenal bezlerin hastalıklarından kaynaklanabilir. Testosteron tedavisi, düşük T düzeyine sahip kadınlar için reçete edilebilir, ancak tedavinin menopoz sonrası kadınlar arasında cinsel işlevi veya bilişsel işlevi iyileştirmedeki etkinliği belirsizdir.

Testosteronu test etmek;

Basit bir kan testi testosteron seviyelerini belirleyebilir. Kan dolaşımında dolaşan çok çeşitli normal veya sağlıklı testosteron seviyeleri vardır.

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre, normal erkek testosteron seviyeleri, yetişkin erkekler için desilitre başına 280 ila 1,100 nanogram (ng / dL) ve yetişkin kadınlar için 15 ila 70 ng / dL arasında değişiyor. Aralıklar farklı laboratuvarlar arasında değişiklik gösterebilir, bu nedenle sonuçlarınız hakkında doktorunuzla konuşmak önemlidir.

Düşük testosteron seviyeleri, hipofiz bezi sorunlarının bir işareti olabilir. Hipofiz bezi, daha fazla testosteron üretmek için testislere bir sinyal hormonu gönderir. Yetişkin bir erkekte düşük bir T testi sonucu, hipofiz bezinin düzgün çalışmadığı anlamına gelebilir. Ancak testosteron seviyeleri düşük olan genç bir genç, ergenlik çağında gecikme yaşıyor olabilir.

Erkeklerde orta derecede yüksek testosteron seviyeleri birkaç fark edilebilir semptom üretebilir. Daha yüksek testosteron seviyesine sahip erkekler ergenliğe daha erken başlayabilir. Testosteronu yüksek olan kadınlar erkeksi özellikler geliştirebilir. Anormal derecede yüksek testosteron seviyeleri, bir adrenal bez bozukluğunun veya hatta testis kanserinin bir sonucu olabilir.

Daha az ciddi koşullarda da yüksek testosteron seviyeleri ortaya çıkabilir. Örneğin, erkekleri ve kadınları etkileyebilen doğuştan adrenal hiperplazi , yüksek testosteron üretiminin nadir fakat doğal bir nedenidir. Testosteron seviyeleriniz aşırı derecede yüksekse, doktorunuz nedenini bulmak için başka testler isteyebilir.

Testosteron replasman tedavisi;

Hipogonadizm olarak bilinen bir durum olan testosteron üretiminin azalması her zaman tedavi gerektirmez. Düşük T, sağlığınıza ve yaşam kalitenize engel oluyorsa, testosteron replasman tedavisi için aday olabilirsiniz . Yapay testosteron, enjeksiyon yoluyla veya jeller veya deri bantları ile ağızdan verilebilir. Yerine koyma tedavisi, daha fazla kas kütlesi ve daha güçlü bir cinsel dürtü gibi istenen sonuçları verebilir. Ancak tedavinin bazı yan etkileri vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Yağlı cilt
  • Sıvı birikmesi
  • Küçülen testisler
  • Sperm üretiminde azalma

Testosteron replasman tedavisi ile prostat kanseri açısından daha büyük bir risk bulamadı, ancak devam eden araştırma konusu olmaya devam ediyor. Bir çalışma , testosteron replasman tedavisi görenlerde agresif prostat kanseri riskinin daha düşük olduğunu, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Doktora ne zaman görünmeli?

Testosteron en yaygın olarak erkeklerde cinsel dürtü ile ilişkilidir. Ayrıca zihinsel sağlığı, kemik ve kas kütlesini, yağ depolamayı ve kırmızı kan hücresi üretimini etkiler. Anormal derecede düşük veya yüksek seviyeler, bir erkeğin zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyebilir.

Doktorunuz testosteron seviyenizi basit bir kan testi ile kontrol edebilir. Testosteron tedavisi, düşük testosteron seviyesine sahip erkekleri tedavi etmek için mevcuttur. Düşük T’niz varsa, bu tür bir tedavinin size fayda sağlayıp sağlamayacağını doktorunuza sorun.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir