Tanzanyalı Abdulrazak Gurnah Nobel Edebiyat Ödülü’ne Layık Görüldü

Tanzanyalı yazar Abdulrazak Gurnah, emperyalizmin (sömürgeciliğin) köklerinden kopardığı bireyler üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Gurnah, “Cennet” de dahil olmak üzere 10 romanın yazarıdır.

Haber Merkezi / Nobel Edebiyat Komitesi başkanı Anders Olsson, Gurnah’ı “Dünyanın en önde gelen yazarlarından biri” olarak nitelendirdi. Ödül, bir altın madalya ve 10 milyon İsveç kronunu (1,14 milyon doların üzerinde) kapsıyor. Ödül parası, 1895’te ölen İsveçli mucit Alfred Nobel tarafından bırakılan vasiyetten karşılanıyor.

1948’de Tanzanya’ya bağlı özerk bir bölge olan Zanzibar’da doğan ve İngiltere’de yaşayan Abdulrazak Gurnah, Kent Üniversitesi’nde profesördür. 1994 yılında Booker Ödülü için kısa listeye giren “Cennet” de dahil olmak üzere 10 romanın yazarıdır.

Nobel Edebiyat Ödülü Nobel Edebiyat Ödülü, 1901-2020 yıllarında 113 kez verildi. Toplam 117 kişiye layık görülen ödüllerden 4’ü, 2’şer yazar arasında paylaştırıldı. Nobel Edebiyat Ödülü şimdiye kadar 30 kez İngilizce, 15 kez Fransızca, 14 kez Almanca ve 11 kez de İspanyolca yazan yazarlara verildi.

Bu dilleri, 7 ödülle İsveççe, 6’şar ödülle İtalyanca ve Rusça, 5 ödülle Lehçe, 3’er ödülle de Norveççe ve Danca izledi. Yunanca, Japonca ve Çince yazan yazarlar 2’şer kez ödüle layık görüldü.

Arapça, Bengalce, Çekçe, Fince, İbranice, Macarca, İzlandaca, Oksitanca, Portekizce, Sırpça-Hırvatça, Yiddiş ve Türkçe yazan yazarlar ise birer kez ödül kazandı. 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Orhan Pamuk, Nobel alan ilk Türk yazar olmuştu. Nobel Edebiyat Ödülü’nü, geçen sene ABD’li şair Louise Glück almıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir