T3 (Triiyodotironin) Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Bir T3 (triiyodotironin) testi, özellikle hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) olmak üzere tiroid koşullarının teşhis edilmesine yardımcı olur. Tiroid, boynun önünde cildin altında bulunan kelebek şeklinde küçük bir bezdir.

Haber Merkezi /Tiroid, endokrin sisteminin bir parçasıdır. T3 olarak da bilinen triiyodotironin, iki ana tiroid hormonundan biridir. Tiroksin veya T4, diğer hormondur.

Doktorlar, kan testleri kullanarak T3 seviyesini ölçerler. Doktorlar, genellikle bir T3 testinin yanı sıra bir T4 (tiroksin) testi ve bir TSH (tiroid uyarıcı hormon) testi de dahil olmak üzere tiroid fonksiyonunu değerlendirmek için ek testler önerirler.

T3 olarak da bilinen triiyodotironin, tiroid bezinizin kan dolaşımına saldığı iki ana hormondan biridir. Tiroid ayrıca T4 ve tetraiyodotironin olarak da bilinen tiroksin üretir. T4 ve T3 birlikte çalışır ve genellikle “tiroid hormonu” olarak adlandırılır.

Kanındaki T3’ün çoğu (yaklaşık yüzde 80), vücudun T4’ü tiroid bezinin dışında T3’e dönüştürmesinden kaynaklanır. Kan dolaşımındaki T3’ün geri kalanı tiroid bezi tarafından üretilir.

Hormonlar, kandan organlara, kaslara ve diğer dokulara mesajlar taşıyarak vücuttaki farklı işlevleri koordine eden kimyasallardır. Bu sinyaller vücudun ne yapacağını ve ne zaman yapacağını söyler.

T3, tiroid hormonunun aktif şeklidir, yani vücuttaki hücreleri etkiler, T4 ise tiroid hormonunun aktif olmayan şeklidir. Karaciğer ve böbrekler, tiroidin saldığı T4’ün çoğunu T3’e dönüştürür.

T4 ve T3 birlikte vücudun düzenlenmesinde hayati roller oynar:

  • Metabolik hız
  • Kalp ve sindirim fonksiyonları
  • Kas kontrolü
  • Beyin gelişimi
  • Kemik bakımı

Neden bir T3 (triiyodotironin) testine ihtiyaç duyulur?

Doktorlar, tiroidin  çok fazla tiroid hormonu ürettiği bir durum olan hipertiroidizmi teşhis etmeye yardımcı olmak veya hipertiroidizmin şiddetini belirlemek için sıklıkla T3 testleri isterler.

T3 (triiyodotironin) kan testinin riskleri nelerdir?

Kan testleri, tıbbi test ve taramanın çok yaygın ve önemli bir parçasıdır. T3 kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. Kan alma bölgesinde hafif bir hassasiyet veya morluk olabilir, ancak bu çabucak düzelir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir