Spondilolistezis nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Kayma miktarına bağlı olarak ciddi sorunlara neden olabilen spondilolistezis, bel kayması durumudur. Bu hastalık, alt omurlardan birinin doğrudan daha altındaki omura kaymasına neden olur. Ağrılı bir durumdur ancak çoğu zaman tedavisi mümkündür.

Tedavisine hem terapötik hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir. Uygun egzersiz teknikleri bu durumu hafifletmenize yardımcı olabilir.

Belirtileri;

Spondilolistezisin semptomları değişiklik gösterir. Hafif olan kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir. Bununla birlikte, ciddi olanlar günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyebilir. En yaygın semptomlardan bazıları;

  • Kalıcı bel ağrısı
  • Sırtınızda ve bacaklarınızda sertlik
  • Alt sırt hassasiyeti
  • Uyluk ağrısı
  • Sıkı hamstring ve kalça kasları

Nedenleri;

Spondilolistezisin nedenleri yaşa, kalıtıma ve yaşam tarzına göre değişir. Çocuklar, doğum kusuru veya yaralanma sonucu bu durumdan muzdarip olabilir. Bununla birlikte, bu durum ailede devam ederse, her yaştan insan duyarlıdır. Ergenlik döneminde hızlı büyüme de katkıda bulunan bir faktördür.

Spor yapmak ayrıca omurgaların aşırı gerilmesine ve belinizin alt kısmına baskı yapmasına neden olabilir. Aşağıdaki sporlar özellikle bu duruma neden olabilir;

  • Futbol
  • Jimnastik
  • Atletizm
  • Ağırlık kaldırma

Spondiloliz genellikle spondilolistezisin bir öncüsüdür. Spondiloliz, bir omurda bir kırık olduğunda meydana gelir, ancak henüz omurganızdaki bir alt kemiğe kaymamıştır.

Teşhisi;

Fiziksel muayeneler, bu durumu teşhis etmenin ilk adımıdır. Spondilolisteziniz varsa, basit egzersizler sırasında bacağınızı doğrudan dışarı doğru kaldırmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Alt omurganızın röntgenleri, bir omurun yerinde olup olmadığını belirlemek için çok önemlidir. Doktorunuz ayrıca röntgen görüntülerinde olası herhangi bir kemik kırığı arayabilir. Yanlış yerleştirilmiş kemik sinirlerinize baskı yapıyorsa, doktorunuz daha ayrıntılı bir BT taraması isteyebilir.

Tedavisi;

Spondilolistezis tedavisi, ağrınızın şiddetine ve omur kaymanıza bağlıdır. Cerrahi olmayan tedaviler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve kemiğin yerine geri dönmesini teşvik edebilir. İyileşme sürecinde temas sporlarından kaçınmak önemlidir. Yaygın cerrahi olmayan tedavi yöntemleri şunları içerir:

  • Sırt desteği takmak
  • Fizik tedavi egzersizleri yapmak
  • Ağrıyı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar (ibuprofen gibi) almak
  • Epidural steroid enjeksiyonları kullanarak

Bununla birlikte, şiddetli spondilolistezis vakalarından muzdarip yetişkinlerin, spinal füzyon adı verilen bir ameliyata ihtiyacı olabilir. Kemik, omurganız cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermeyecek kadar aşağı kaydığında, yanlış yerleştirilmiş omurun cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Omurganızın kemikleri sinirlerinize baskı yapıyorsa ameliyat da gereklidir.

Doktorunuz bir kemik grefti ve metal çubuklar kullanarak omurganızı stabilize etmeye çalışacaktır. Omuru iyileşirken desteklemeye yardımcı olmak için bir iç kuşak takabilirler. Spinal füzyon tamamlandıktan sonra, kemiklerin tamamen kaynaşması dört ila sekiz ay sürecektir. Ameliyatın başarı oranı çok yüksektir.

Komplikasyonlar;

Spondilolistezis semptomlarını hafifletmek için tıbbi müdahale çok önemlidir. Bu durum tedavi edilmezse kronik ağrıya ve kalıcı hasara neden olabilir. Sinirler hasar görmüşse, sonunda zayıflık ve bacak felci yaşayabilirsiniz. Nadir durumlarda omurga enfeksiyonu da ortaya çıkabilir. Geri dönüş olarak da adlandırılan kifoz, omurganın üst kısmının alt yarıdan düştüğü ve öne doğru spinal açılanmaya neden olan olası bir komplikasyondur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir