Sperm dondurulması nedir? Detaylar

Sperm dondurma, bir erkeğin spermini toplama, analiz etme, dondurma ve saklama işlemidir. Daha sonra doğurganlık tedavileri için kullanılır veya aynı cinsiyetten kadın partnerler de dahil olmak üzere diğer çiftlere veya bireylere bağışlanır.

Bu genel süreç kriyoprezervasyon olarak bilinir ve bazen sperm bankası olarak adlandırılır. Kriyoprezervasyon süreci şunları içerir:

  • Enfeksiyon için rutin tarama (HIV, hepatit ve sifiliz için hızlı plazma reajin testi)
  • Bir meni örneği sağlamak veya bir sperm ekstraksiyonu yapmak
  • Sperm miktarı ve kalitesinin laboratuar analizi
  • Canlı spermin dondurulması
  • Spermin süresiz olarak saklanması.

Sperm nasıl toplanır ve dondurulur?

Sperm (bir erkeğin menisinde bulunan üreme hücreleridir) tipik olarak mastürbasyon yoluyla toplanır. Numune evde veya klinikte alınmır. Yalnızca numune kalitesine zarar vermeyen onaylı, steril bir kayganlaştırıcı kullanılmalıdır.

Erkeklerden ayrıca, mümkün olan en iyi numuneyi elde etmek için randevudan yaklaşık iki gün önce cinsel aktiviteden kaçınmaları istenir. Bir meni örneği verildiğinde, her örnekteki sperm miktarı, şekli ve hareketi açısından test edilir. Örnekte sperm yoksa veya erkek boşalamıyorsa, spermi doğrudan testisten çıkarmak için cerrahi bir geri alma başka bir seçenektir.

Daha sonra, numuneler dondurulmak üzere çok sayıda şişeye ayrılır. Laboratuvar teknisyenleri, sperm hücrelerini korumaya ve korumaya yardımcı olmak için özel kriyoprotektan (antifriz) kullanacaktır. Dondurulmuş sperm daha sonra ihtiyaç duyulana kadar laboratuvarda saklanır. Zamanı geldiğinde, sperm IUI veya IVF’de kullanılmadan önce çözülür, yıkanır ve hareketlilik açısından test edilir.

Kimler dondurmayı düşünmeli ve neden?

Sperm dondurmanın başlıca faydaları, erkeğin spermini daha sonraki bir tarihte kullanarak doğurganlığını korumasına izin vermek veya kısır bir çift, kısır bir bireye veya lezbiyen bir çifte hamile kalma şansı vermektir.

Sperm dondurmayı seçmenin yaygın nedenleri:

  • İlerleyen yaş
  • Kötüleşen sperm kalitesi veya düşük miktar
  • Kanser veya diğer tıbbi nedenler
  • Vazektomi öncesi hastalar
  • Transseksüel hastalar
  • Yüksek riskli mesleklere sahip olanlar veya önemli mesleklerinden çok fazla zaman geçirenler gibi kariyer ve yaşam tarzı seçimleri

Sperm dondurmayla ilgili riskler;

Semen numunelerini doğal olarak (mastürbasyon yoluyla) toplamanın herhangi bir riski veya yan etkisi yoktur. Cerrahi çekim gerekirse, herhangi bir ameliyatta olduğu gibi kanama veya rahatsızlık gibi küçük riskler vardır.

Sperm dondurma, bireylerin sağlıklı bebeklere sahip olmasına yardımcı olmak için 1953’ten beri başarıyla kullanılmaktadır. Süreç güvenlidir, standartlaştırılmıştır ve teknoloji ilerledikçe gelişmeye devam etmektedir.

Sperm dondurmayla ilgili temel endişe, tüm spermlerin dondurma ve çözme sürecinden sağ çıkamamasıdır. Bununla birlikte, çoğu meni boşalması uygun sayıda sperm içerdiğinden, doğurganlık tedavileri için yeterli sağlıklı sperm elde etme şansı çok yüksektir.

Hayatta kalan sperm hücrelerinin bir embriyoyu dölleme yeteneği, dondurma veya çözme işlemi sırasında tehlikeye atılmaz. Kriyoprezervasyonun zaman sınırı olmadığı kabul edilir ve 20 yıl kadar eski saklanan spermler sağlıklı bebekler oluşturmak için kullanılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir