Sperm Alerjisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

‘Seminal plazma duyarlılığı’ veya ‘semen alerjisi’ olarak ta bilinen sperm alerjisi, spermin içinde bulunduğu seminal plazmaya karşı cinsel ilişkiden sonra alerji belirtileri görülmesini ifade eden bir tanımlamadır. Nadir görülen durum daha çok kadınlarda yaygındır.

Semptomları nasıl tanıyacağınızı, tedavi seçeneklerinizi, bunun gebe kalma becerinizi nasıl etkileyebileceğini ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Semptomlar;

Aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, alerjik bir reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz:

  • Kırmızılık veya kızarıklık
  • Yanma
  • Şişme
  • Ağrı
  • Kurdeşen
  • Kaşıntı

Kadınlar için semptomlar genellikle vulvada veya vajinal kanal içinde ortaya çıkar. Erkeklerde semptomlar şaftta veya cinsel organların üzerindeki deri bölgesinde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, meni ile temas eden herhangi bir yerde semptomlar ortaya çıkabilir. Bunlar;

  • Eller
  • Ağız
  • Göğüs
  • Anüs

Meniye alerjik reaksiyonlar genellikle lokalize olur, ancak bazı kişiler tüm vücutlarını etkileyen semptomlar yaşayabilir. Örneğin, kendi menisine alerjisi olan erkekler, boşalmadan hemen sonra şiddetli yorgunluk, yoğun sıcaklık ve grip benzeri bir durum yaşayabilir.

Genel olarak, semptomlar genellikle maruziyetten sonraki 20 ila 30 dakika içinde başlar. Ciddiyetine bağlı olarak birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilirler.

Buna ne sebep olur ve kimler risk altında?

Semen alerjileri öncelikle şundan kaynaklanmaktadır: Erkeğin sperminde bulunan proteinler.

Seminal sıvılara maruz kaldıktan sonra daha önce herhangi bir semptomu olmayan kadınlarda semen alerjisi gelişmesi mümkündür. Ayrıca bir partnerle semptomlar yaşayabilir ve başka bir partnerle karşılaşmayabilirsiniz.

Semen alerjileri her an gelişebilse de, birçok kadın semptomlarının 30’lu yaşların başında başladığını bildiriyor.

Nasıl teşhis edilir?

Seminal sıvıyla temas ettikten sonra olağandışı semptomlar yaşıyorsanız, doktorunuzu görmek için randevu alın. Belirtilerinizin bir meni alerjisinin sonucu olduğunu düşünüyorsanız, açıkça konuşmanız önemlidir. Belirtileriniz konusunda doktorunuza karşı dürüst olun ve ne zaman ortaya çıktığı konusunda net olun.

Hangi tedavi seçenekleri mevcuttur?

Sperm alerjisi tedavisi semptomları en aza indirmeyi veya önlemeyi amaçlar. Bunu yapmanın en iyi yolu, her seks yaptığınızda prezervatif takmaktır. Kendi menisine alerjisi olan erkekler, mastürbasyon sırasında da prezervatif takmalıdır, ancak bu, vücuttaki bazı semptomları engellemeyebilir.

Duyarsızlaştırma; Prezervatif takmamayı tercih ediyorsanız, duyarsızlaştırma seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.

İlaç tedavisi;

Doktorunuz ayrıca herhangi bir cinsel aktiviteden önce belirli ilaçları almanızı tavsiye edebilir. Bu, semptomlarınızı en aza indirmeye yardımcı olabilir, özellikle siz veya eşiniz maruz kalmayı önlemek için prezervatif kullanmayı tercih etmezseniz.

Bu, gebe kalmayı etkileyebilir mi?

Semen alerjisi, bazı kadınların gebe kalmasını zorlaştırabilir. Alerjinin doğurganlık üzerinde herhangi bir etkisi olmamasına rağmen, semptomları seks yapma yeteneğinizi etkileyebilir. Hafif vakalarda, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için ilaç alabilirsiniz.

Ancak gebe kalmak istiyorsanız ve cinsel ilişki bir seçenek değilse, doktorunuz rahim içi tohumlama (IUI) veya in vitro fertilizasyon (IVF) önerebilir. Her iki durumda da partnerinizin spermi enjekte edilmeden önce protein içermeyecek şekilde yıkanacaktır. Bu, alerjik reaksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Başarı oranları IUI ve IVF için değişiklik gösterir, bu nedenle sizin için en iyi olanı doktorunuzla konuşun.

Tüp bebek ile, ortalama bir kadının bir döngüden sonra hamile kalma şansı yüzde 20 ila 35 arasındadır. IUI ile yüzde 5 ila 15 bir döngüden sonra gebe kalma şansı.

Başka komplikasyonlar mümkün mü?

Semen alerjisi, durum şiddetliyse anafilaksiye neden olabilir. Aşağıdakileri yaşamaya başlarsanız derhal tıbbi yardım almalısınız:

  • Nefes almada zorluk
  • Hırıltılı solunum
  • Şişmiş dil veya boğaz
  • Hızlı, zayıf nabız
  • Baş dönmesi veya bayılma
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Semen alerjisine sahip olmak, ilişkilerinizi de olumsuz etkileyebilir. Bu alerjinin çocuklarınıza geçip geçemeyeceği belli değil.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir