Şırnak: Mella Hasan Bateyi Türbesi

Mella Hasan Bateyi Türbesi; Şırnak’ın Beytüşşesap İlçesi, Güneyyaka Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

İlçe Merkezi’nden Güneyyaka Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Asıl adı Hasan Ertuşi (Kurdi Hesené Ertoşi,) Eserlerinde Mella Bateyi mahlasını kullandığı için bu isimle anılmaktadır.

Hesene Ertoşi Hakkari’nin büyük aşiretlerinden olan Ertoşi aşiretindendir. Mella Bateyi, dönemin Kürt alimlerinden birisidir. Aynı zamanda şair, edebiyatçı ve yazar olan Mella Bateyi, eserlerinde Kürtçeyi çok iyi kullanmıştır.

Eğitimini Musul, Dohuk, Hewler, Mikse başta olmak üzere çok sayıda medresede tamamlamıştır. dönemin Önemli alimlerden ders almıştır.

Veli Mir Hasan Medresesi’nde eğitim gördüğü dönemde “Miks Mir”i ile çok yakın dostluk kurdukları belirtilmiştir (şiirlerinde belirtmiştir). Eserlerinde çok iyi bir Kürtçe kullandığından, Kürtçeyi en iyi kullananların başında gelmektedir.

Mella Bateyi, Hakkari Meydan Medresesi’nde uzun yıllar müderrislik yapmıştır. Yaşamı boyunca toplumsal konulara son derece önem verdiği gibi, yeni nesillerin eğitimli ve sağlıklı bir toplum oluşturulmasına yönelik olarak eğitime önem vermiştir.

Tüm yaşamı boyunca çocukların ve gençlerin iyi bir eğitim almaları yönünde ciddi çalışmaları olmuştur. Din adamı ve şair yönüyle tanınır. Eğitimini , Edebiyat, Din konularında yapmıştır. Yazdığı eserler daha çok din ve edebiyat üzerinedir.

Mella Bateyi’nin günümüze ulaşan en önemli 3 eseri vardır: Mewlida Kurdi, Divan, Zembilfiroş Destanı

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir