Sırbistan’da Seçimi Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Kazandı

Sırbistan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic kazandı. Vucic, önceki seçimde de ikinci tura gerek kalmadan, ilk turda oyların yüzde 55,08’ini alarak kazanmıştı.

Haber Merkezi / Vucic’in Sırp İlerleme Partisi’nin yeniden Sırbistan Sosyalist Partisi ile koalisyona giderek hükümet kurması bekleniyor. Sırp İlerleme Partisi ülkede 2012’den bu yana iktidarı elinde tutan popülist bir parti. 2008 yılında aşırı sağcı Sırp Radikal Partisi’nden ayrılarak kurulmuştu.

Halkın kendisine gösterdiği destekten gurur duyduğunu belirten Vucic, seçim kampanyasını da “Sırbistan tarihindeki en temiz ve güzel kampanya” olarak niteledi. Vucic, cumhurbaşkanlığındaki ikinci döneminde önceliklerini “Sırbistan’ın modernleşmesi, yabancı yatırımcı çekme ve ülkedeki barış ve istikrarı kalıcı kılma” olarak sıraladı.

Ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğine ve Rusya’nın Ukrayna işgaline rağmen Vucic, Belgrad’ın Moskova ile olan geleneksel bağlarını sürdüreceğinin de sinyalini verdi, “Bölgemizdeki en önemli şey iyi ilişkiler, ama aynı zamanda geleneksel dostlarımızla bağımızı da koparmamak” dedi.

“Halkıma müteşekkirim ve önümüzdeki süreçte çalışıp çabalayıp daha birçok şeyi başarmalıyız” diyen Vucic’in en büyük rakibi eski Genelkurmay Başkanı Zdravko Ponos ise yüzde 18 oy oranında kaldı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile Parlamento Seçimleri’ni aynı zamanda gerçekleştiren Sırbistan’da iktidardaki merkez sağdaki Vucic’in Sırp İlerleme Partisi de sandıktan ilk sırada çıktı.

Vucic ile Birlikte Her Şeyi Yapabiliriz liderliğindeki listenin, mecliste yaklaşık 124-125 sandalye ile oyların yüzde 44’ünü kazandığını belirten Vucic, seçimlere yaklaşık 3 milyon 800 bin kişi katıldığını söyledi.

Seçimlerde parlamentonun üyelerinin yanı sıra 12 belediye ve Belgrad dahil olmak üzere iki şehirde yerel yönetimlerin belirlenmesi için oy kullanıldı.  Nüfusun 6 milyon 908 bin olduğu Sırbistan’da seçmen sayısı, yurt dışındaki Sırp vatandaşlar ile 6 milyon 500 bin olarak kayıtlara geçti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir