Serkan Işın kimdir? Hayatı, Eserleri

28 Ekim 1976 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Serkan Işın, Kültür Koleji ve Kabataş Erkek Lisesini bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendİsliği Bölümünden mezun oldu. Arkadaşlarıyla birlikte Mizan adlı bir dergi çıkardı. Bir müddet Varlık Yayınlarında çalıştı. 2004-2005 yılları arasında Yasakmeyve dergisinde editörlük yaptı.

Haber Merkezi / Şiirle yakından ilgilendi ve İki Şehir Arası Gece ve Şeyler (1999) adlı eseriyle İnkılap Yayınları Şiir Ödülü’ne layık görüldü. 2003’ten bu yana Poetik Har(s) adlı şiir dergisini çıkarmaktadır. Hâlen bu derginin ve poetikhars.com isimli sitenin editörü olan Işın, İstanbul’da çalışmalarını sürdürmektedir.

İlk şiiri Düşlem’de yayınlanan Sekan Işın günümüzün önemli şairleri arasındadır. Şiir, öykü ve yazılarını 1997’den itibaren; Mizan, Atlılar, Kökler, Kuzay Yıldızı, Bir Bilet Gidiş-Dönüş, Eylül Öykü, Uç, İmece, Yeni Biçem, Yaratım, Varlık, Yom, Ücra, Ağır Ol Bay Düzyazı, Parşömen, Kül, Yasakmeyve, kitap-lık ve Hece gibi süreli yayınlarda yayımlamayı sürdürmüştür. İki Şehir Arası Gece ve Şeyler (1999)!de sokakların, odaların, ofislerin, trafiğin, arabaların, asansörlerin, kadın yüzlerinin, çelmelerin, burkulmaların, tatminsizliklerin, palyaçoların, telefon ahizelerinin, fesleğenlerin, martıların, kuş resitallerinin ve yüzyılın sonunun gecelerini anlatmıştır. Şairin özellikle üçüncü kitabından itibaren her kitabı başka bir dünyaya kapı aralamaktadır.

Işın, Nesnevî (2002)’de modern insanın yalnızlığını, Hz. Hubble’ın Rüyaları (2005)’nda -Türk şiirinde hiç ele alınmadık bir tarzda- dünyanın ve insanın gidişatını, Bonus (2007)’ta kapitalizm karşısında günümüz insanını, dada korkut (2009)’ta, bu kitaba gelinceye değin iyice sağlamlaştırdığı şiirini ve yazma tekniğini dizelere işlemiştir. Bununla da yetinmeden şiir sistemini bırakıp, şiirin içinde bir teknikten ötekine geçişin bile ötesine geçerek, alfabe ve şiir yazma kuralını değiştirerek görsel şiire geçmiş ve okura dört farklı dünya sunmuştur.

dada korkut (2009) şairin, 2003 yılında Zinhar dergisi çevresinde başlayan ve 2009’a kadar 6 yıllık bir zamana yayılan görsel şiir çalışmalarından oluşan kitabıdır. 94 sayfalık seçki, şairin yayımlanmamış birçok görsel şiir ve işini içermektedir. Bir deney olarak ortaya atıldığından bu yana şiirimizde keskin tartışmalara yol açan görsel şiir “meselesi”, dada korkut kitabıyla dilimizdeki ilk eserini vermiştir. Tipografi, harf, kelime, parça, tarama, fotokopi, resim vb. birçok öğenin şiirin malzemesi olarak ortaya çıktığı Görsel Şiir, gözü pek bir deney girişimi olarak okurun şiir ve okuma alışkanlıklarını sarsmaya yönelmektedir.

Anlam nedir, resim ve şiir bir arada olur mu, şiiri şiir yapan nedir, uyum, ahenk, üslûp, teknik nedir, teknoloji karşısında şiir nedir gibi, şiirin gündemini belirleyen sorulara, sözlü kültür, yazılı kültür ve basılı kültür arasındaki farklar üzerinden cevap arayan dada korkut, modern şiirimizi oluşturan alışkanlıklarımızla da kavgaya tutuşmaktadır. Her kitabında yeni bir teknik deneyen şair, işini bitirdiği teknikte fazla oyalanmadan yeni bir yeniliğin peşine düşmektedir. Her kitabında, sonraki kitabın ilk şiiriyle bir önceki kitabın dünyasından da, şiir yazma tekniğinden de dışarı çıkmaktadır. Kitaplarını içinde bir bütünlük olarak tasarlamaya özen gösteren Serkan Işın’ın bütün şiirleri Büt’an Şiirleri (2018) adıyla bir araya getirilmiştir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir