Şeref Bilsel kimdir? Hayatı, Eserleri

25 Şubat 1972 yılında Rize’de doğan Şeref Bilsel’in asıl adı Şerafettin Bilsel’dir. Yusuf Erten adını da kullanan sanatçının annesi Hamdiye Hanım, babası işçi emeklisi Ahmet Bilsel’dir. Orta öğrenimini Rize Lisesinde tamamladıktan sonra, bir süre Rize Meslek Yüksekokulunda Botanik ve Toprak Bilgisi okudu.

Haber Merkezi / Ardından Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Özel bir televizyon kanalında program yapımcılığı ile kültür sanat danışmanlığı yaptı. 1999’dan beri liselerde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmaktadır. Karayel ve Şiir Ülkesi dergilerini çıkaran şair, Kadir Aydemir ile 2002 Şiir Yıllığı’nı e-kitap, 2005’ten beri Cenk Gündoğdu ile Şiir Defteri adlı yıllığı hazırlamaktadır.

2010 yılında Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Orhan Koçak, Ahmet İnam ile birlikte Altın Portakal Şiir Ödülü seçiciler kurulunda yer aldı. 2014 yılında 18. Altın Portakal Şiir Ödülü’nü, 2016 yılında Yalnız Şiir adlı kitabıyla Melih Cevdet Anday Deneme Ödülü’nü aldı. Diğer taraftan Sonra Edebiyat dergisinin de editörlüğünü yapan Bilsel, Edebiyat Derneği üyesidir. Sosyal yaşamında ise İstanbul’da yaşayan sanatçı, evli ve bir çocuk babasıdır.

İlk şiiri olan “Acının Rengine Dair Duyuşlar” 1992 yılında Kıyı dergisinde yayınlandı. Ancak, Sürgündeki Rüzgar adlı şiir kitabının girişinde ilk şiirinin 1990 yılında yayınlandığını bildirmektedir. Kıyı, Fayton, Kaşgar, Yasakmeyve, Varlık, Edebiyat ve Eleştiri, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Patika, Başka, Mortaka, Akatalpa, Şiir Oku, Özgür Edebiyat, Mesele gibi dergilerde şiir, deneme ve eleştirileri yayınlandı.

2000’ler şiirinin öncülerinden olan Şeref Bilsel, ilk şiir kitabı olan Dar Zaman Rivayetleri’nde özgün bir üsluba ulaştığı görülür. Halk şiirinin ses özelliklerinden faydalanır ve lirik şiirin örneklerini verir. Yalın bir dili olan Şeref Bilsel’in imgelerinin kaynağı insan ve hayat gerçekliğidir. İnsan, hayat ve tabiatı şiirine kaynak olarak alır ve insan her açıdan şiirlerinde anlatılır. Yoksul Anadolu insanı, çocuk ve kadının trajedisini, toprak, dağlar ve denizler şiirlerinin ana izleği olarak metinlerde yer alır.

Diğer taraftan “gece” unsuru şiirinde kullandığı temel zaman unsurudur. Magmada Kış Mevsimi kitabında temel izlek “su/yağmur”dur. Mecnun Dalı kitabı hayatın içerisindeki, yaşanmışlıklar, anılar, tayinler gibi unsurları gerçeklik içerisinde okuyucuya sunar. Sürgündeki Rüzgâr’ın dikkat çekici yönü ise “özgün buluşlarıdır. Şairin son kitabı olan Dünyanın Külü, hayata sıkı bir şekilde bağlı insanı ele alır. “Ev” ve “sevgili” kelimeleri hayatın canlılığını ifade eden temel göstergelerdir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir