Şarkıcı Celine Dion, Kötü Haberi Kendisi Duyurdu

Sosyal medya hesabından hayranlarına seslenen 54 yaşındaki dünyaca ünlü Kanadalı şarkıcı Celine Dion, kendisine nadir görülen Katı Kişi Sendromu (Stiff Person Sendromu) teşhisi konulduğunu duyurdu. 

Haber Merkezi / Celine Dion, bu durumun kaslarının kontrolsüz bir şekilde kasılmasına neden olduğunu belirterek, yürüme ve şarkı söyleme konusunda da zorluklar yaşadığını kaydetti. Dion, şubat ayında yeniden başlayacak olan “Courage” turnesini ertelemekten başka çaresi olmadığını söyledi. Sanatçının 2023 bahar konserleri 2024’e alındı.

Dion, gözyaşları içinde yaptığı açıklamasında uzun süredir sağlık sorunlarıyla uğraştığını belirterek, “Hepinizi görmeyi, sahnede olmayı, sizin için performans sergilemeyi özledim. Gösterilerimde her zaman yüzde yüzümü veriyorum, ancak durumum şu anda bunu size vermeme izin vermiyor” ifadelerini kullandı.

Katı Kişi Sendromu (SPS) nedir?

Stiff Person Sendromu ilerleyici katılık ve sertlik ile karakterize etyolojisi belirsiz nadir bir nörolojik hastalıktır. Sertlik öncelikle gövde kaslarını etkiler ve spazmların da birlikteliği ile postural deformitelerle sonuçlanır.

Kronik ağrı, bozulmuş hareketlilik ve lomber hiperlordoz genel belirtilerdir. Spazmlar şiddetli ve öngörülemeyen bir şekilde ortaya çıkabilir ve bazen kemikleri dahi kırabilecek seviyeye ulaşırlar. Hastalar bazen ses ve dokunmaya çok duyarlı hale gelirler ve bu durumlar spazmları tetikleyebilmektedir.

Hastalığın kesin mekanizması belirgin değildir. SPS hastalarının, nadiren genel popülasyonda görülen glutamik asit dekarboksilaz antikorlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu antikorların hastalığın nedeni olduğu düşünülmektedir.

Celine Dion kimdir?

Celine Dion, 30 Mart 1968 yılında Charlemagne, Québec’te geniş bir ailede doğdu. Menajeri ve gelecekteki eşi René Angélil, Dion’un ilk albümünü finanse etmek için kendi evini ipotek ettirdikten sonra Dion, Fransızca konuşulan ülkelerde çocuk yıldız hâline geldi. Dion’un uluslararası alanda tanınması, 1982 Yamaha Dünya Popüler Şarkı Festivali ile İsviçre adına yarıştığı 1988 Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanmasıyla gerçekleşti.

1980’lerde yayımladığı bir dizi Fransızca albümün ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde Epic Records ile anlaştı. 1990’da Unison adını verdiği ilk İngilizce albümünü yayımladıktan sonra Kuzey Amerika’da ve İngilizce konuşulan diğer ülkelerde bilinen bir pop sanatçısı oldu.

1990’larda, Angélil’in de yardımıyla, yayımladığı İngilizce ve Fransızca albümlerle dünya genelinde ünlendi. Falling into You (1996) ve Let’s Talk About Love (1997) albümleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde elmas sertifika alırken D’eux (1995), tüm zamanların en çok satan Fransızca albümü oldu.

Dion ayrıca “The Power of Love”, “Think Twice”, “Because You Loved Me”, “It’s All Coming Back to Me Now”, “My Heart Will Go On” ve “I’m Your Angel” gibi şarkılarıyla dünya genelinde bir numarada yer aldı. Ancak 1999’da, kariyerine ara verip kanser teşhisi konan eşiyle zaman geçireceğini açıkladı. 2002’de müziğe geri döndü ve Paradise, Nevada’daki The Colosseum at Caesars Palace adlı mekânda düzenlenen A New Day… (2003-07) konserlerini gerçekleştirdi. Bu konserler $385 milyon hasılatla tüm zamanların en başarılı yerleşik gösterisi oldu.

Dion’un müziği rock ve R&B’den gospel müziği ve klasik müziğe uzanan tarzlardan etkilendi. Şarkıları çoğunlukla İngilizce ve Fransızca olan Dion; İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Latince, Japonca ve Çince şarkılar da söylemektedir. Albümlerinin farklı eleştiriler almasına rağmen Dion, pop müziğin en etkili seslerinden biri kabul edilmektedir.

Aralarında Yılın Albümü ve Yılın Kaydı’nın da bulunduğu beş Grammy Ödülü kazandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde Nielsen SoundScan döneminin en çok satan ikinci kadın sanatçısıdır. Avrupa’da 50 milyondan fazla albüm satması nedeniyle 2003’te Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu tarafından onurlandırıldı. Dünya genelinde sattığı 200 milyondan fazla kayıt ile hâlen en çok satan Kanadalı sanatçı ve tüm zamanların en çok satan sanatçılarından biri konumundadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir