Samsun: Yörgüç Paşa Camii

Yörgüç Paşa Camii; Samsun’un Havza İlçesi, maret Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Selçuklu mimari tarzında yapılmış olan cami 1297 yılında Selçuklu Sultanı II. Mesut tarafından cami olarak yaptırılmış, Osmanlı padişahlarından II. Mahmut’un eniştesi ve veziri Yörgüç Paşa’nın oğlu Amasya Mustafa Bey tarafından tamir ettirilmiş ve bunun üzerine de Yörgüç Paşazade Mustafa Bey adını almıştır.

1979 yılında bazı yerleşkeleri yenilenmiştir . Milli mücadele yıllarında  30 Mayıs ve 6 Haziran  mitingleri bu camide başlamıştır. Restore edilen cami halen geçmişini yaşatarak hizmet vermektedir. Kaplıcaların bitişiğinde bulunması nedeniyle, kaplıcalar cami olarak da anılmaktadır.

Cami kuzeyden güneye doğru alçalan, oldukça eğimli bir arazide kurulmuştur. Yapının güney ve doğusunda, yüksek bir duvarla desteklenen teras şeklinde küçük bir avlusu bulunmaktadır. Avluya, duvarın kıbleye yakın bir kesiminde açılan bir merdivenle çıkılmaktadır.

Cami; boyuna dikdörtgen plânlı olup, içten ahşap direklerle taşınan düz tavan, dıştan dört omuz kırma çatıyla örtülüdür. Harimin kuzeyinde kadınlar mahfiline yer verilen caminin minaresi, kuzeydoğu köşededir. Camiye doğu ve batı duvarlarda, aynı eksen üzerindeki iki kapıyla ulaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir