Samsun: Kılıçdede Camii ve Türbesi

Kılıçdede Camii ve Türbesi; Samsun’un İlkadım İlçesi, 19 Mayıs Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş kullanılmıştır. Yapı, harim, kadınlar mahfili ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapının son cemaat yeri ve harimin doğu yönündeki bölüm sonradan inşa edilmiştir. Yapının minaresi güney cephesinde bulunmaktadır.

Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Yapının tüm cephelerinde çift sıra pencere bulunmaktadır. Pencereler yuvarlak kemerlidir. Alt sıra pencerelerin boyutu üst sıradakilere oranla daha büyüktür. Son cemaat yerine girişi kuzey ve batı cephesinde yer almaktadır. Giriş kapıları çift kanatlı, yuvarlak kemerli ve demirdir. Yapının harim girişi kuzey yönünde son cemaat yerinde bulunmaktadır.

Harime giriş, çift kanatlı ve yuvarlak kemerli ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kadınlar mahfiline son cemaat yerinde, doğu yönünde bulunan ahşap, iki kollu merdivenle çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili iki adet sütunla taşınmaktadır. Harimin içten üst örtüsü geniş açıklığı geçen bir kubbedir.

Kadınlar mahfilinin üzerinde iki, son cemaat yerinin üzerinde beş, harime yapılan ek bölümün üzerinde üç adet küçük boyutlu kubbe bulunmaktadır. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır ve özgün değildir. İç mekân duvarları boyalıdır. Duvarlar, kubbeler ve tonozlar, yakın tarihte yapılan yoğun kalem işi bezemelere sahiptir. Yapının doğusunda türbe bulunmaktadır. Tek kubbeli küçük boyutlu olan türbenin içerisinde bir adet sanduka yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir