Samsun: Çarşamba, Kuşhane Camii

Kuşhane Camii; Samsun’un Çarşamba İlçesi, Kuşhane Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sisteminde inşa edilen yapıda kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Zemine aralıklı olarak yerleştirilen taş bloklar üzerine ahşap kalaslar yerleştirilmiş ve yapı bu ahşaplar üzerine oturtulmuştur. Beşik çatısı alaturka kiremit ile örtülüdür. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır.

Kuzey ve doğu cephede yer alan ön giriş mekânının üzerine uzayan saçak, ahşap dikmeler ile desteklenirken batı cephede yer alan saçak, ahşap payandalar ile yapı gövdesinden desteklenmektedir. Kuzey ve doğu cephede yer alan ön giriş mekânı ahşap korkuluk ile sınırlandırılmıştır. Pencereler ahşap malzemelidir, demir korkuluklu ve ahşap sövelidir.

Ön giriş mekânından tek kanatlı ahşap kapı ile son cemaat kısmına giriş yapılmaktadır. Bu kısımda doğu, batı ve kuzey cephede yer alan pencere boşlukları, sonradan ahşap çıtalar ile kapatılmıştır. Bu alandan tek kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına girilmektedir. Harim kısmında güney tarafta minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemelidir ve oldukça sadedir.

Mihrabın yeri iz olarak belli olsa da belli bir niş veya malzeme değişikliği bulunmamaktadır. Minberi sade işlemelidir. Harim kısmına ve son cemaat kısmına düşen birer adet ahşap dikme, bu dikmeler üzerine atılan kirişler, bu kirişler üzerine bindirilen kısa dikmeler ile çatı hattı taşınmaktadır. Cami, mezarlık içerisinde ve yerleşkenin biraz uzağında yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir