Sait Faik Abasıyanık kimdir? Hayatı, Eserleri

1906 yılında Adapazarı’nda dünyaya gelen Sait Faik Abasıyanık, 1954 yılında hayatını kaybetmiştir. Asıl adı Mehmet Sait’tir. İlk öğrenimini Adapazarı’nda, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi ve Bursa Lisesinde yapmıştır.

Haber Merkezi /İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde okurken, ekonomi öğrenimi için İsviçre’ye gitmiş, oradan da Fransa’ya geçmiştir. Burada üç yıl kalarak sanatçı kişiliğini geliştirmiştir.

Yurda döndükten sonra bir süre öğretmenlik ve gazetecilik yapmıştır. Daha sonra babasının ölümü üzerine yalnızca yazarlıkla ilgilenmiştir. Burgaz Adası’na yerleşerek başıboş bir yaşama düzenine girmiştir. Sait Faik, yazı hayatına şiirle başlamıştır. Aynı zamanda kendine has bir anlatımı vardır. Çocukluk, gençlik izlenimlerini ve günlük hayatını şiirli bir dille anlatır.

Ancak konuya fazla önem vermez. Genellikle öykülerinde yoksullar, balıkçılar, avareler, serseriler, tanıdığı selamlaştığı ve gördüğü insanlar yer almıştır. Ayrıca öykülerini kolayca anlaşılan, oldukça sade bir dille yazmıştır. Sait Faik, şiir, röportaj, öykü ve roman türlerinde eserler vermiştir. Toplam on üç kitapta yayınlanan 171 öyküsü vardır. İlk öyküsü İpek Mendil’dir ve 1926 yılında yazmıştır.

Eserleri:

Öykü; Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Kumpanya, Havuz Başı, Son Kuşlar, Alemdağ’da Var Bir Yılan, Az Şekerli (ölümünden sonra), Tüneldeki Çocuk

Roman; Medar-ı Maişet Motoru, Havada Bulut, Kayıp Aranıyor

Şiir; Şimdi Sevişme Vakti

Çeviri; Yaşamak Hırsı, Georges Simenon

Röportaj; Mahkeme Kapısı (Adliye röportajları)

Diğer; Balıkçının Ölümü-Yaşasın Edebiyat (derleyen Muzaffer Uyguner), Açık Hava Oteli (Konuşmalar-mektuplar derleyen Muzaffer Uyguner), Müthiş Bir Tren (derleyen Muzaffer Uyguner)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir