Sabih Şendil kimdir? Hayatı, Eserleri

9 Şubat 1926 yılında Tekirdağ’da dünyaya gelen Sabih Şendil, 15 Şubat 2002 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Tam adı Mehmet Sabih Şendil’dir. İstanbul Erkek Lisesi’ni 1945’te bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı ve çalışma hayatına atıldı.

Haber Merkezi / Bir müddet İmar Bankası’nda görev yaptı. Yapı Kredi Bankası Beyoğlu Şubesi Umumi Muhasebe Bölümü’nde idareci olarak çalıştı. Şiirle yakından ilgilendi. 1952 yılında Yeryüzü dergisinde yayımlanan “Değil” adlı şiirinden dolayı Ceza Kanunu’nun 142. Maddesine aykırılık gerekçesiyle yargılandı ve daha sonra beraat etti.

Sabih Şendil’in ilk şiirleri İstanbul ve Kaynak dergilerinde yayımlanmıştır. 1944-1964 yılları arasında; Varlık, Fikirler, Doğan Kardeş, Yeryüzü, Dost, Yeditepe, Çağdaş, Güney ve Hisar gibi dergilerde şiirlerini yayımlamayı sürdürmüştür. İlk şiir kitabı Bizim İskele adıyla 1948 yılında basılmış ve bunu Gelin Dünya (1951) ile Yaşamak Herkesin Hakkı (1953) takip etmiştir.

Bülent Ecevit, onun için “Yıllardır bizim şairlerimiz, içtimaî konularda manzum röportaj muharrirliği yapıyorlar. Şahsen tanımadığım Sabih Şendil’den özür dilerim. İçimi dökeceğim bir anda karşıma onun kitabı çıktı. Yoksa burada söylediklerimle yalnız Sabih Şendil’i değil, bazısı yakın dostlarım olan birçok şairlerimizi tenkid etmiş oluyorum. Aslında Gelin Dünya’yı değerli bir kitap bulmasaydım, böyle umumî bir tenkide vesile edinmezdim. Ve eğer Sabih Şendil’in iyi şair olduğuna aklım yatmasaydı onun da bu moda yola sapmasına üzülmezdim. Konu gene moda konulardan olsa bile, şiirlerini, manzum röportajcılıktan ayrı bir teknikle, bir sanatçı görüş ve zevkiyle işlediği zamanlar, Sabih Şendil’in kuvveti, sanatkârlığı iyice belli oluyor. Meselâ ‘Kıskançlık’, meselâ ‘Tohum’, meselâ ‘Soru’ şiirlerinde…” değerlendirmesini yapmıştır. Şendil, daha çok ülkenin gelecek güzel günlerine inanan, karamsarlıktan ve kederden uzak, umutlu ve bereket dolu yarınların özlemini duyan şiirleri ile tanınmıştır.

Çocuk masalları da kaleme alan Sabih Şendil; Köylü Prenses (1958), Altın Sakallı Dev (1958), Tanrı Misafiri (1961), Üç Kız Kardeş (1961), Bir Çatı Altında (1961), Beyaz At (1961), Saadet Anahtarı (1964), Şehzadenin Kısmeti (1964), Dilek ve İpek (1966) gibi masal türündeki çocuk kitaplarına imza atmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir