Şaban Akbaba kimdir? Hayatı, Eserleri

10 Ocak 1954 yılında Kars’ın Arpaçay İlçesine bağlı Bardaklı Köyü’nde dünyaya gelen Şaban Akbaba, Şahin Akyurt, Ş. Akyurt, Şaban Akyurt gibi takma isimler kullandı. İlk öğrenimini köyünde, orta öğrenimini Arpaçay’da, yüksek öğrenimini Kars’ta ve Ankara’da tamamladı. 1976 yılında Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsünden ilkokul öğretmeni olarak mezun oldu.

Haber Merkezi / Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinin Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması bölümünde lisans eğitimini (1983) tamamladı. Türkiye’nin çeşitli yörelerindeki köylerde ilkokul öğretmeni olarak görev yaptı. Milli Eğitim Bakanlığının yurtdışı öğretmenlik sınavını kazandı. MEB öğretmeni olarak Almanya’nın Hamburg kentine atandı. Hamburg’da Türkçe ve Kültür Dersleri öğretmeni olarak beş yıl (1994-1999) görev yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra Bursa’ya yerleşti. Üstün/özel yetenekli çocukların eğitim aldığı Bursa Bilim ve Sanat Merkezinde dokuz yıl öğretmen, beş yıl müdür başyardımcısı olarak çalıştı.

Birkaç arkadaşıyla birlikte, kısa adı BUYAZ olan Bursa Yazın ve Sanat Derneğini kurdu. Bu oluşumu Bursa yazın tarihinde önemli bir gelişme olarak değerlendirmektedir. Yıldırım’dan Yanılsamalar dergisi yayın kurulu üyeliği (2002-2003) yaptı, Bursa Kültür bültenini yayına hazırladı. Çinikitap yayın kurulu üyesi, Pen Türkiye Merkezi üyesi, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi ve Bursa temsilcisi, Bursa Yazın ve Sanat Derneği (BUYAZ) kurucu başkanı ve yönetim kurulu üyesidir. Bursa Çocuk Yazını Atölyesini Fehmi Enginalp ile birlikte yönetti. Kestel Çocuk Yazını Atöyle çalışması devam etmektedir. Alp yayınlarında editör olarak çalışmaktadır. Bursa’da yaşamaktadır.

İlk şiiri Biz Öğretmeniz, Eğitim Mücadelesi dergisinde (Haziran 1980) yayımlandı. Daha sonra şiir, öykü ve düzyazıları Edebiyat’81, Dönem, Yamaç, Yeni Olgu, Öğretmen Dünyası, Cumhuriyet Dergi, Sanat Rehberi, Abece, Yazıt, İmece, Yeni Şiir, Kıyı, Şiir Okulu, Yaba/Öykü, Amatör Sanat, İnsancıl, Milli Kültür, Mut Haber Bülteni, Eğitim-Sen, Eğitim-Sen Kültür ve Yaşam, Yeni Biçem, Agora, Düşün, Damar, Aykırısanat, İmgelem, Berfin Bahar gibi dergilerde; Zonguldak Yenice, Yeni Adana, Adana Hürsöz, Gemlik Körfeze Bakış, Kars Mücadele, Cumhuriyet, Cumhuriyet Avrupa gibi gazetelerde yayımlandı. Körfeze Bakış gazetesinin (Gemlik, 1991-93) sanat sayfasını düzenledi.

Eskişehir Uluslararası Yunus Emre’nin Felsefesi konulu şiir yarışmasında (1989) birinci ve yine aynı yarışmada Bir Giz Biliyorum adlı şiiriyle üçüncü (1993) oldu. 1990 Kırıkkale Petrol İş Sendikası 2. Geleneksel Şiir Yarışmasında seçici kurul özel ödülü, 1990 İstanbul Cumhuriyet gazetesi Yunus Nadi yayınlanmamış röportaj üçüncülük ödülü, 1986 Oluşum dergisinin Atatürkçü Düşünce ve Gençliğin Eğitimi konulu yarışmasıda başarı ödülü aldı. 1995 yılında Damar dergisi ve Çankaya Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği şiir yarışmasında çocuk şiirleri dalında üçüncü oldu. Birçok yazısında, birçok kitabında Bursa’yı; köylerini, kasabalarını, kentini, doğasını, insanını konu etti. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir