Ruhan Mavruk Kimdir? Hayatı, Eserleri

9 Eylül 1956 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ruhan Mavruk, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da yaptı. İTİA Halkla İlişkiler ve Gazetecilik Yüksek Okulu’nu 1978 yılında bitirdi. Aynı alanda yüksek lisans eğitimini 1991 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. Bu bölümde doktorasını yaptığı sıralarda okuldan uzaklaştırıldı.

Haber Merkezi / Çalışma hayatına 1981 yılında Milliyet gazetesinde adliye mubahirliğiyle başladı. Daha sonra dershanelerde İngilizce öğretmenliği yaptı. Tıp fakültelerinde ve dershanelerde tıbbi çeviri yaptı. TOEFL sınavına hazırlık için İngilizce dersleri verdi. İngilizce dersleri için hazırlamış olduğu bir gramer kitabı dahi vardır. Özel radyolarda şiir ve kültür-sanat programları hazırlayıp sundu. İki yıl Çevre Radyosu’nun genel yayın yönetmenliğini yaptı. Başka Kültürevi Daima Marksist Çeviri Atölyesi’nde çalıştı.

İda Dağı Çöz Beni adlı kitabıyla Mavi Dergisi İlk Yapıtlar Şiir Ödülü’nü kazanan Mavruk, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyaçılar Birliği üyesidir. Mavruk ayrıca bir insan hakları savunucusu olup kadın hakları başta olmak üzere çeşitli insan hakları ihlallerine karşı gönüllü olarak mücadele etti. Ortak tepki gösterenlere sürekli destek oldu. Gösterilere katıldı, tutukluların sorunlarıyla ilgilendi, seslerini duyurmaya çalıştı.

Mavruk’un şiir ve düzyazıları 1993’ten itibaren Aykırı, İnsancıl, İblis, Öğretmen Dünyası, Öteki, Siz, Ütopya, Güzel Yazılar, Hareket, Tavır, Yaba Öykü, Gerçek Sanat, Evrensel Kültür, Atılım, Evrensel Dayanışma gibi birçok gazete ve dergide yayımlandı. Hergele, Kibele dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Gerçek Sanat Yayınları’nın yazı kurulunda bulundu.

Şairin şiirleri hakkında Öner Yağcı: “Ruhan Mavruk’un ilk şiir kitabını oluşturan şiirlerinde genel olarak ilk görülen, ince duyarlıkların oluşturduğu örgü oluyor. Bireyin, insanın, genç kızlığın, kadınlığın duyarlıklarıyla doğanın ve acılarla dolu yaşamın evrensel bir bakışla algılandığı ve sunulduğu dizeler oluşturuyor Mavruk’un şiirini. “Örselenmiş yıllar akıyor arkamızdan” gibi hüzün dolu deyişlerden “sev, okşa beyninin kıvrımındaki şeytanları” “hayata tek boyutlu bakma” gibi çözüm arayışlarının ışıltılarına kadar, insanı sorunların deşilip gözler önünde sergilendiği şiirlerle dünyaya kucaklarını açıyor Kavruk.” diyerek şiirlerinin içeriğini ve şiirlerinde ilgilendiği sorunları, hitap ettiği kitlenin evrenselliğini ve şiirinin herkesi kucakladığını anlatmaktadır.

M. Mahzun Doğan da şiiri hakkında: “Felsefe, düşünce, gerçek, diyalektik, yasa, yönetme, zorbalık, ölüm, yalnızlık, büyüklük, erdem, insan, gençlik, çocuk, sevgi, aşk, sanat, şiir, özgürlük, korku, kavga, direniş, umutla ilgili özlü sözleri, Mavruk’un dizelerini derlemiş.” diyerek yine şiirlerinin içeriği, değindiği temalar hakkında bize bilgi vermektedir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir