Rize: Kaçkar (Ombole) Yaylası

Kaçkar (Ombole) Yaylası; Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.Tar Deresi Vadisi’nde. Huser üzerinden ulaşılan yaylanın yolu oldukça bozuktur.

Çamlıhemşin ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki yayla, Pazar ilçesine bağlı Uğrak (Çingit), Akbucak (Mermanat) ve Bucak (Açaba) köylerinin kullanımındaki yayla Aşağı ve Yukarı olarak iki bölümdür.

Altıparmak Dağları’nın eteklerinden doğan Kaçkar Deresi’nin kıyısındaki Kaçkar Yaylası özgünlüğünü kaybetmemiş ender yaylalardan biridir. Aşağı Yayla 2050 metre, Yukarı Yayla ise 2375 metre yükseklikte yer alır.

Aşağı inildikçe Kaçkar Deresi önce Tolikçot, daha sonra da Tar Deresi adını alarak Çamlıhemşin-Ayder yolunda Hala Deresi’ne karışır. Eskiden yaylaya ıkmak için kullanılan göç yolu dere kıyısından ilerlerdi.

Günümüzde sık bitki örtüsü nedeniyle bu yolun belirli bölümleri kapanmış durumdadır. Yayla yolunda ayrıca Lodiçur mezrası görülebilir. Yukarı Kaçkar Yaylası’nın üzerindeki düzlük alanda yürüyüşçülere hizmet veren bir pansiyon bulunur.

Doğal bir ortamda Altıparmak Dağları manzarasını seyreden pansiyonu merkez alarak Avusör, Didingola ve Huser yaylaları ile Kaçkar ve Ambar göllerine yürüyüşler yapmak mümkündür.

Kaçkar Dağları’nın en büyük iki gölünden biri olan Ambar Gölü derinliği ve lacivert rengiyle konuklarını büyüler. Ayrıca Hızarkapı gediği kullanılarak Yusufeli tarafındaki Pişenkaya Yaylası’na geçilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir