Rahmi Emeç Kimdir? Hayatı, Eserleri

6 Kasım 1959 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Rahmi Emeç, Eskişehir Ticaret Lisesi’nde okudu. Geçimini gazetecilikle sağlayan Emeç, Hürriyet Haber Ajansı, Milliyet Haber Ajansı, Evrensel gibi ulusal gazetelerin Eskişehir temsilciliklerini yaptı.

Haber Merkezi / Eskişehir’de İstikbal, Sakarya, Eskişehir-2000, İki Eylül ve Sonhaber gibi yerel gazetelerde çalıştı, genel yayın koordinatörlüğünü üstlendi. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi’nin kuruluşunda yer aldı, 2002-2006 yılları arasında şube başkanlığı görevini yürüttü. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Halkla İlişkiler departmanında görev aldı. Rahmi Emeç evli, Gökçe ve Umut adında iki çocuğu vardır.

Rahmi Emeç, edebiyata öykü ile başladı. İlk öyküsü “Yitirilenler”, Eskişehir’de yayımlanan “Anadolu’da Sanat Dergisi”nde yer aldı. Emeç,1970’li yılların sonunda şiire yöneldi ve 1984 yılında Yeni Türkü Yayınevi’nin düzenlediği “Şiir Gençliktir” seçkisinde on yedi şiiriyle yer aldı ve “övgüye değer” bulundu.

Şiirleri ve öyküleri Edebiyat 81, Varlık, Yarın, Dönemeç, Çağdaş Türk Dili, Kıyı, Damar, Evrensel Kültür, Güzel Yazılar, Şiir Ülkesi, Kurşun Kalem, Yazılıkaya ve Yasakmeyve gibi pek çok dergide yayımlandı. Şiirlerinden bazıları İngilizce, Almanca ve Fransızcaya çevrildi.

Eskişehir’de Haydar Ergülen, Erol Büyükmeriç ve Olcay Özmen’le birlikte “Yazılıkaya Şiir Yaprağı”nı 2006 yılında yayımlamaya başlayan Emeç, “Yazılıkaya Şiir Yaprağı”nı yedi yıl boyunca yayımladı. Emeç, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi bünyesinde ilk kez 2011 yılında “Uluslararası Şiir Buluşmaları”nı düzenlemeye başladı. Rahmi Emeç hâlen “Uluslararası Şiir Buluşmaları”nın yürütme kurulunda yer almaktadır. Emeç, Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN üyesidir.

Rahmi Emeç şiirlerinde insana ve topluma dair çeşitli olayları, gündelik telaşları ve özellikle geçim kaygısını konu edinir. “Küçük insanlar” onun şiirinde ve öykülerinde hep başroldedir. Lirizmle sıkı sıkıya bağlı olan şiirlerinde şair, okuyucusuna bireyselden toplumsala geniş bir konu yelpazesi sunar. Şiirlerinde ve öykülerinde özellikle toplumsal olaylara duyarsız kalamaz. Şiirlerinde ve öykülerinde gündelik kelimelere, ağız özelliklerine yer verir, söz sanatlarından yararlanır. Emeç, şiirlerinde serbest nazmı kullanmış, daha sonra ise mensur şiirler de kaleme almıştır. Rahmi Emeç’in öykülerinde de şiirsel bir dil hâkimdir. Daha çok kısa öyküler yazan Emeç, 2016 yılında yayımladığı “Uzak İnsanın İçindedir” adlı kitabında yer alan metinleri “şiirsel düzyazı metinler” olarak adlandırmaktadır.

Ödüllerinden bazıları; Petrol İş Sendikası Şiir 2.lik Ödülü (1990), Petrol İş Sendikası Şiir Jüri Özel Ödülü (1992), Ali Rıza Ertan Şiir Başarı Ödülü (1994), Sabri Altınel Şiir 2. lik Ödülü (1994), Eskişehir Halkevleri Kültür Sanat Ödülü (2012). (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir