Polat Onat Kimdir? Hayatı, Eserleri

21 Ekim 1979 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Polat Onat, Bursa, Gümüşhane ve İsparta’da ilk ve ortaokulu bitirdi. Samsun ve İstanbul Selimiye Veteriner Sağlık Meslek Liselerinde parasız yatılı olarak okudu. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden 2000’de mezun oldu. Elazığ ve Bursa’da sağlık teknisyeni olarak görev yaptı. Hâlen Batman’da sınıf öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Haber Merkezi / Polat Onat şiir yazmaya 2000 yılında başladı. Şiir ve yazılarını 2004’e dek Ağır Ol Bay Düzyazı, Akatalpa, Ay, Başka, Budala, Daktilo, E, Heves, Kuzey Yıldızı, Sepya, Şiir Ülkesi ve Varlık gibi birçok dergide yayımladı. 2005’te dergilerde yazmayı bıraktı.

Polat Onat’ın şiir kitapları Son, İhtiyarın Vefatı ve Karanlık Kahvaltı’dıydı. Onat’ın romanları İntihar Etmiş Bir Taşra Berberinin Şiir Kitabı ve Önsözü, Kıyamete Son 99 Gün ve Ölümsüz Cümleler, Kurtalan Ekspresi’nde Tuhaf Bir Yolculuk (Dağlarca’yı Görmeye Gitmek) idi. Ayrıca bir de gençlik romanı yazdı: Yatılı Okuldaki Hazine (Sır Kardeşliği Kulübü). Gençler için yazdığı hikâyeleri Yatılı Okulda Mükemmel Bir Gün, çocuklar için yazdığı hikâyeleri Şiir Perisinin Sırları’nda topladı. Çocuklar için yazdığı masallar; Dias’ın Maceraları: Şiir Madalyonunun Gizemi, Matematik Orman Masalları ve Türkçe Denizi Masalları’ydı. Deneme kitapları ise Her Çocuk Harikadır ve Yazarlıkla İlgili En İyi 99 Film’di.

Polat Onat’ın ilk şiir kitabı 2009’da çıkardığı Son’du. Onat, İhtiyarın Vefatı (2011) adlı şiir kitabında “yaşlılık” ve “ölüm” temalarına yoğunlaştı ve biçim çalışmalarına yöneldi. İntihar Etmiş Bir Taşra Berberinin Şiir Kitabı ve Önsözü (2012) adlı romanında deneyselliğin kıyılarında dolaştı. Dias’ın Maceraları: Şiir Madalyonunun Gizemi (2013) adlı masalında çocuklara şair ve şiir sevgisi kazandırmayı hedefledi.

Onat’ın Kıyamete Son 99 Gün (2016) adlı romanında şair ve şiir meseleleri iç içe girdi. Onat, Yatılı Okulda Mükemmel Bir Gün (2017) adlı gençlik öykülerini kendi yatılı okul anılarından esinlenerek kaleme aldı. Polisiye romanı Ölümsüz Cümleler (2017) ise Hollywood esintiliydi. Şiir Perisi’nin Sırları (2017) adlı kitabı çocuk öyküleriydi. Onat, babalığı ve ilkokul öğretmenliğinden kaynaklanan çocuklar ile ilgili tecrübelerini Her Çocuk Harikadır (2017) adlı deneme kitabında ortaya koydu. Kitapta hayata çocukların penceresinden baktı. Onat’ın Yatılı Okuldaki Hazine (Sır Kardeşliği Kulübü) (2017) adlı gençlik romanı ise gizem yüklüydü.

Onat, Yazarlıkla İlgili En İyi 99 Film (2017) adlı denemelerinde sinemaya bakışını gözler önüne serdi. Yazar-şair temalı Türk ve yabancı filmlerin dökümünü yaptı. Kurtalan Ekspresi’nde Tuhaf Bir Yolculuk (Dağlarca’yı Görmeye Gitmek) (2018) adlı otobiyografik romanında şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı görebilmek için Batman’dan Haydarpaşa Garı’na yaptığı otuz iki saatlik yolculuğunu ve onunla birlikte geçirdiği iki günü anlattı. Matematik Orman Masalları (2018) ve Türkçe Denizi Masalları’nda (2018) yine çocuklara masallar söyledi. Karanlık Kahvaltı’da ise şair olarak bir kez daha okur karşısına çıktı. (teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir