Paralizi (felç) nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Paralizi (felç), vücudunuzun bir bölümünde meydana gelen kas fonksiyonunun kaybıdır. Kısmi veya tam, geçici veya kalıcı olabilir. Felç, hayatınızın herhangi bir anında vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. 

Felç için bir tedavi planı, felcin altında yatan nedene ve yaşanan semptomlara bağlı olacaktır.

Belirtileri;

Felç semptomlarının belirlenmesi genellikle kolaydır. Felç yaşarsanız, vücudunuzun belirli bir bölgesinde işlev kaybedersiniz. Bazen tam felç başlamadan önce bir karıncalanma veya uyuşma hissi oluşabilir. Felç ayrıca etkilenen vücut bölgelerindeki kasları kontrol etmeyi zorlaştırır veya imkansız hale getirir.

Felç türleri;

Doktorlar felci birçok farklı şekilde sınıflandırabilir:

Yer; Lokalize felç, yüzünüz veya eliniz gibi vücudunuzun yalnızca bir bölümünü etkiler. Genelleştirilmiş felç, birden fazla vücut parçasını etkileyen durumdur.

  • Sadece bir kolu veya bacağı etkileyen monopleji
  • Vücudunuzun aynı tarafındaki bir kolu ve bir bacağı etkileyen hemipleji
  • Her iki bacağınızı da etkileyen parapleji
  • Kuadripleji veya tetrapleji, her iki kolunuzu ve her iki bacağınızı da etkiler

Önem; Kısmi felçiniz varsa, etkilenen vücut bölgelerindeki kaslar üzerinde bir miktar kontrole sahip olacaksınız. Tam felçiniz varsa, etkilenen bölgelerdeki kaslar üzerinde hiçbir kontrolünüz olmayacaktır.

Süresi; Felçiniz geçici olabilir. Zaman ve tedavi ile duygu ve koordinasyonunuzun bir kısmını veya tamamını yeniden kazanabilirsiniz. Diğer durumlarda felçiniz kalıcı olabilir.

Sarkık veya spastik; Sarkık felç, kaslarınızın küçülmesine ve gevşek olmasına neden olur. Kas zayıflığına neden olur. Spastik felç ise, sıkı ve sert kasları içerir. Kaslarınızın kontrolsüz bir şekilde seğirmesine veya spazm olmasına neden olabilir.

Felce ne sebep olur?

Bazı insanlar felçli doğarken, bazıları da bir kaza veya tıbbi bir durum nedeniyle felç geçirebilir.

Teşhisi;

Felç teşhisi genellikle kolaydır, özellikle de kas fonksiyon kaybınız bariz olduğunda. Felçlerin tanımlanmasının daha zor olduğu iç vücut kısımları için doktorunuz X-ışınları , CT taramaları , MRI taramaları veya diğer görüntüleme çalışmalarını kullanabilir.

Omurilik yaralanması yaşarsanız, doktorunuz durumunuzu değerlendirmek için miyelografiyi kullanabilir. Bu prosedürde, omuriliğinizdeki sinirlere özel bir boya yerleştirecekler. Bu, sinirlerinizi röntgende daha net görmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca bir elektromiyografi de yapabilirler. Bu prosedürde, kaslarınızdaki elektriksel aktiviteyi ölçmek için sensörler kullanacaklar.

Tedavisi;

Tedavi planı, felcin altında yatan nedene ve yaşanan semptomlara bağlı olacaktır. Örneğin;

  • Ameliyat veya olası amputasyon
  • Fizik Tedavi
  • Terapi
  • Tekerlekli sandalyeler, diş telleri, mobil scooterlar veya diğer cihazlar gibi hareketlilik yardımcıları
  • Spastik felçiniz varsa, botoks veya kas gevşetici gibi ilaçlar

Çoğu durumda felç tedavi edilemez. Ancak bir sağlık ekibi, semptomları yönetmeye yardımcı olacak çeşitli tedaviler, araçlar ve stratejiler önerebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir