Pankreas hakkında bilmeniz gereken her şey!

Pankreas, karnınızın hemen arkasında ve biraz altında ve omurganızın önünde yer alan yaklaşık 15 cm. uzunluğunda bir bezdir. Ekzokrin sisteminizin bir parçası olarak pankreas, uygun sindirim ve emilim için maddelerin parçalanmasına yardımcı olmak üzere karaciğer ve safra kesesinden gelen safra ile birlikte çalışan enzimleri salgılar.

Kan şekerini düzenleyen hormonlar insülin ve glukagon salgılayan pankreas, ayrıca enzimleri bir kanal yoluyla oniki parmak bağırsağınıza sindirim sisteminize salgılar.

Pankreasın işlevi nedir?

Endokrin sistemin bir parçası olarak pankreas, glikoz (kan şekeri olarak da bilinir) seviyenizi düzenlemek için hayati öneme sahip iki ana hormonu salgılar:

  • İnsülin; Pankreas, seviyeler çok yükseldiğinde kan şekerini düşürmek için bu hormonu salgılar
  • Glukagon; Pankreas, seviyeler çok düştüğünde kan şekerini artırmak için bu hormonu salgılar

Dengeli kan şekeri seviyeleri karaciğerinizde, böbreklerinizde ve hatta beyninizde önemli bir rol oynar. Bu hormonların uygun şekilde salgılanması, sinir sisteminiz ve kardiyovasküler sisteminiz gibi birçok vücut sistemi için önemlidir.

Ekzokrin sistemi; Ekzokrin sisteminizin bir parçası olarak pankreas, uygun sindirim ve emilim için maddelerin parçalanmasına yardımcı olmak üzere karaciğer ve safra kesesinden gelen safra ile birlikte çalışan enzimleri salgılar.

Sindirim için pankreas tarafından üretilen enzimler;

  • Yağları sindirmek için lipaz
  • Karbonhidratları sindirmek için amilaz
  • Proteinleri sindirmek için kimotripsin ve tripsin

Pankreas, midede başlayan daha büyük bir sindirim sürecinin parçasıdır:

  • Pankreas, yemek mideye ulaşır ulaşmaz enzimler üretir
  • Bu enzimler, ana pankreas kanalına ulaşana kadar bir dizi kanaldan geçerler
  • Ana pankreas kanalı, safra kesesi ve karaciğerden oniki parmak bağırsağına doğru safrayı taşıyan ortak safra kanalıyla buluşur. Bu buluşma noktasına ampulla vater denir
  • Safra kesesindeki safra ve pankreastaki enzimler, yağları, karbonhidratları ve proteinleri sindirmeye yardımcı olmak için duodenuma salınır, böylece sindirim sistemi tarafından emilebilir

Pankreas olmadan yaşayabilir misin?

Evet, pankreas olmadan yaşayabilirsiniz. Birçok modern pankreas ameliyatı, tüm pankreasın çıkarılmasını içermez. Pankreas olmadan bile, hormon ve enzim üretimi ve salgılama eksikliğini telafi etmek için yaşam tarzınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Pankreas olmadan, vücudunuzdaki insülin eksikliğinden dolayı diabetes mellitus geliştireceksiniz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir