Pakistan’ın ‘Utanç Gününe’ Altı İdam Kararı

Pakistan’da ‘İslam dinine saygısızlık’ ettiği gerekçesiyle linç edilerek öldürülen Priyantha Kumara’nın davasında karar çıktı. Mahkeme, 6 kişiye idam cezası, 9 kişiye ise ömür boyu hapis cezası verdi.

Haber Merkezi / Davada yargılanan diğer sanıklar ise 2 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklar, 7 gün içinde temyize başvurma hakkına sahip.

48 yaşındaki Priyantha Kumara, aralık ayında  ‘İslam dinine saygısızlık’ ettiği gerekçesiyle bir grubun saldırısına uğramış ve linç edilerek öldürülmüştü. Kumara’nın cesedi daha sonra yakılmıştı.

Eşi Nilushi Kumara, linç görüntülerini internette izlediğini söylemiş ve “Çok acımasızlardı” demişti.

Olaylara katılanlar, saldırı görüntülerini paylaşırken kendi ‘selfilerini’ de yayınlamaktan geri durmamıştı. Pakistan’da sivil toplum örgütleri ve dini gruplar olaya tepki göstermişti.

Dönemin başbakanı İmran Han, Sialkot kentinde meydana gelen olayı “utanç günü” diye nitelemişti.

Pakistan’da “İslam’a hakaretten” suçlu bulunan kişiler idamla cezalandırılabiliyor.

Dine hakaret yasaları, dini toplantılara yönelik tacizler, mezarlıklara saldırı, dini inançlara hakaret ve ibadet yerleri ve kutsal kabul edilen nesnelere zarar vermeye yönelik suçları düzenliyor.

Bu kapsamda dini kişiliklere yönelik hakaret de suç sayılıyor. 1982’de kasıtlı olarak Kuran’ın nüshanalarına zarar vermek de bu kapsama alındı.

1986’da yapılan düzenlemeyle Hz. Muhammed’e yönelik hakaretin idam ya da müebbetle cezalandırılması kararlaştırıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir