Pakistan’da Eski Başbakan İmran Han’a Suikast Girişimi: Ayağından Yaralandı

Konvoyuyla birlikte erken seçim talebiyle başkent İslamabad’a yürüyen Pakistan Adalet Hareketi Lideri İmran Han, Lahor kenti yakınlarında uğradığı saldırıda ayağından yaralandı. Han’ın hayati tehlikesinin olmadığı bildiriliyor.

Haber Merkezi / Olay, eski Başbakan Benazir Butto’nun 2007’de bir miting sırasında vurularak öldürülmesini ister istemez akıllara getirdi. İmran Han’a suikast girişimi ise önceki başbakanın istihbarat servisi ISI ile atışmasının ardından geldi.

Wazirabad böglesinde gerçekleşen saldırıda İmran Han’ın yanı sıra Han’ın mensubu olduğu Pakistan Adalet Hareketi liderlerinden Senatör Faysal Cavid’in de yaralandığı duyuruldu.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Han’ın üst düzey danışmanlarından biri, “Bu bir suikast girişimi” ifadelerini kullandı.

Dawn gazetesinde yer alan habere göre saldırgan gözaltına alındı. Ancak teyit edilmeyen bazı bilgilere göre saldırgan vurularak öldürüldü.

PTI’ın önde gelen isimlerinden Favad Çaduri, hedef gözetilerek yapılan saldırıda eski Başbakan İmran Han’ın bacağından yaralandığını doğruladı.

Pencap eyalet Başbakanı Pervez Elahi, İmran Han’ın konteynırının yakınında ateş açıldığını teyit etti ve eyalet polis yetkililerinden olaya ilişkin soruşturma başlatmasını istedi.

Elahi, “Olayın arkasındaki kişiler en kısa zamanda adalete teslim edilecek ve yaralılara en iyi tıbbi bakım sağlanacak.” ifadesini kullandı.

Han’ın danışmanlarından Rauf Hasan, Afp’ye verdiği demeçte, “İmran Han ayağından yaralandı ama durumu stabil. Bu (saldırı) onu öldürmeye, suikast düzenlemeye yönelik bir girişim.” ifadesini kullandı.

Nisan ayında güvensizlik önergesi ile devrilen Han, cuma gününden bu yana erken seçim talebiyle başkent İslamabad’a doğru yapılan “uzun bir yürüyüşe” öncülük ediyordu.

Yürüyüşe on binlerce kişi katılıyor. Kendi taraftlarlarına göre ise Han’a milyonlarca kişi eşlik ediyor.

İmran Han hükümeti nisanda düşmüştü

Pakistan’da parlamentoda 10 Nisan’da yapılan güven oylamasında 174 “hayır” oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede, 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan’da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir