Ordu: Yeniköy Camii

Yeniköy Camii; Ordu’nun Ünye İlçesi, Yeniköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Yapının inşasında kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Yapı, harim, kadınlar mahfili ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup çatı kaplama malzemesi kiremittir.

Tüm pencereleri dikdörtgen formda ve tek kanatlıdır. Kuzeybatı köşesinde sonradan inşa edilen iki şerefeli minaresi bulunmaktadır. Yapının cepheleri günümüzde boyalıdır. Girişi kuzey cephesinde bulunan yapının son cemaat yeri sonrdan kapatılmıştır.

Son cemaat yerine giriş kapısı çift kanatlı olup ahşaptır. Harim giriş kapısı, dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. Kadınlar mahfiline harimde giriş kapısının batı köşesinde bulunan iki kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili dikmelerle taşınmaktadır. U planlı kadınlar mahfilinin korkulukları sadedir.

Tam ortada köşk kısmı bulunmaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavandır ve ahşap malzeme ile yapılmıştır. Tavanın göbek kısmı kademeli olup sade bir işlemeye sahiptir. Göbek kısmı farklı renklerde boyanmıştır. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü yenilenmiştir. Yapı içerisinde herhangi bir süsleme bulunmamaktadır. İç mekânda duvarlar boyalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir