Ordu: Yalıköy Vakıf Camii

Yalıköy Vakıf Camii; Ordu’nun Fatsa İlçesi, Yalıköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapının kuzey cephesinde tek girişi bulunmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Revaklı olan son cemaat yeri, doğu-batı yönünde üç, kuzey-güney yönünde dört adet yuvarlak kemerlidir.

Kemerler dört adet taş sütun ile taşınmaktadır. Sütun başlığı ve ayaklarında herhangi bir süsleme bulunmamaktadır. Yapıya giriş, dikdörtgen formlu, tek kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinin doğusunda bulunan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Yapının çatısına simgesel olarak ahşap malzemeden minare eklenmiştir.

Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı malzemesi alaturka kiremittir. İç mekânda tüm duvarlar beyaz sıvalıdır. Duvarlarda süsleme bulunmamaktadır ve iç mekân oldukça sadedir. Mihrap, taş malzemeden yapılmış olup basık kemerlidir.

Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. Yapının alt sıra pencereleri dikdörtgen, üst sıra pencereleri kare formludur. Kuzey cephesinde alt sırada iki, doğu ve batı cephesinde alt sırada iki, üst sırada iki adet ve güney cephesinde alt sırada bir adet pencere bulunmaktadır. Pencereler giyotin penceredir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir