Ordu: Yalı Kilisesi

Yalı Kilisesi; Ordu’nun Ünye İlçesi, Ortayılmazlar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yazılı kaynaklara göre, yapı, 19. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir. Kilisenin adı, tarihi kaynaklarda Meryem Ana Panagia Kilisesi olarak geçmektedir. Yapı bazilikal planlı olup doğu batı yönünde dikdörtgen formludur.

Apsislerin üstü düz çatı ile alaturka kiremit kullanılarak kapatılırken, naos ve yan neflerin üstü kırma çatı ile örtülmüş ve yine alaturka kiremit kullanılmıştır. Kuzey ve güney cephelerde dörder, apsislerde ise birer pencere bulunmaktadır. Pencereler yenilenmiş olup demir korkulukludur. Batı cephesinde çatı alınlığında küçük boyutlu, kare taş silme içerisinde hac formunda ışık açıklığı bulunmaktadır.

Giriş, batı cephesinde bulunan kapıdan sağlanmaktadır. Girişin ön kısmına, 2015 yılında, Ünye Belediyesi tarafından geçirdiği restorasyon sırasında bir yapı eklenmiştir. Yapı üç nefli olup orta nef yan neflere oranla daha geniş tutulmuştur. Yapının üçlü apsisi bulunmaktadır. Ortadaki apsis yan apsislere oranla daha geniştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir