Ordu: Selimiye Camii

Ordu’nun Altınordu İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş malzeme kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, yazılı kaynaklara göre, 1956 yılında hizmete açılmıştır. Yapı, harim ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri iki kademeli olup kapalıdır.

Yapının ana girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerli, ahşap giriş kapısı çift kanatlıdır. Yapının minaresi doğu cephesinde harim ile son cemaat yerinin birleştiği köşede bulunmaktadır. Minaresi tek şerefelidir. Çift sıra olan pencerelerde üst sıra pencereler basık kemerli alt sıra pencereler ise dikdörtgen formludur.

Pencereler tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının üst örtüsü harim bölümünde tek büyük bir kubbe ve iki kademeli son cemaat yerinde doğu batı yönünde üçer kubbedir. İç mekânda tüm duvarlar sıvalıdır. Duvarlarda kalem işleri görülmektedir. Kubbe içerisinde yoğun kalem işi süslemeler mevcuttur. Mihrap, Atik İbrahim Paşa Orta Camii’nin orijinal mihrabıdır.

Mukarnaslı mihrap kesme taş malzemeden yapılmıştır ve taş işlemelidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup oldukça sadedir. Harimin alt katında kadınlar için namaz kılma yeri bulunmaktadır. Bu alana dışarıdan giriş doğu cephesinde yer almaktadır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinden merdiven ile de ulaşım sağlanmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir