Ordu: Saray Camii

Saray Camii; Ordu’nun Ünye İlçesi, Hamidiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapı, kitabesine ve yazılı kaynaklara göre, Hicri 1132 (Miladi 1719/1720) tarihinde yapılmıştır. Camii kuzey-güney cephelerde ikişer, doğu-batı cephelerde ise üçer pencereye sahiptir.

Bazı pencerelerin denizlik ve lentolarının iki kenarlarında çiçek motifleri bulunmaktadır. Camiinin kuzeybatı köşesinde bulunan minaresi tek şerefelidir. Çatısı dört yönde kırma çatı olup alaturka kiremit ile kaplıdır. Yapının harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerli ve taş silmelidir. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Kapı çerçevesi dışa taşkın olup kemer kapı çevresinde çiçek motifli kabartmalar bulunmaktadır.

Kapı çerçevesinin üst kısmında kitabe bulunmaktadır. Kadınlar mahfili dört ahşap dikme ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfiline girişin doğusunda bulunan üç kollu ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Mihrap ve minber taş malzemeden yapılmıştır. Mihrap sivri kemerli olup çevresi çiçek motifleri oyularak süslenmiştir. Minberde ise bitkisel motifler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir